Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Hangsúly a lakásfelújításokon

Legalább egy évtizedre szóló lakásgazdálkodási programra lenne szükség az építőipari szakszövetség szerint, amely mindazonáltal eredményesnek tartja a kormányzat elmúlt évekbeli intézkedéseit e területen. Koji László, a szakszövetség elnöke azt mondta, az építőiparnak rendeznie kell a helyzetét, mert sok szerencselovag és kókler jelent meg.

2020. 01. 21. 11:30
Sikeres az ágazati politika: az új otthonok száma csaknem elérte a húszezret 2019-ben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiállt az elmúlt évek lakáspolitikája mellett Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, kijelentve, hogy kormányzati intézkedések voltak szükségesek ahhoz, hogy néhány év alatt megháromszorozódjék a lakásépítések száma. A szakszövetség médiatagozatának háttérbeszélgetésén az elnök rámutatott: a lakásépítő cégek 2007–2013 között a piacuk több mint hetven százalékát elveszítették, a válság éveinek végére csak minden ötödik lakásépítő cég maradt. A 2013-as mélyponttal szemben, amikor mindössze 7300 lakás épült, tavaly az új otthonok száma megközelítette a húszezret.

Koji László ugyanakkor kijelentette: a kormánynak tíz-tizenöt évre szóló lakásgazdálkodási programot kellene készítenie. Ebben fontos lenne kitérni a többi szereplő – a főváros és a megyei jogú városok önkormányzata, a Magyar Nemzeti Bank, a kereskedelmi bankok, a nagyobb munkaadók és a lakosság – feladataira és lehetőségeire.

Sikeres az ágazati politika: az új otthonok száma csaknem elérte a húszezret 2019-ben
Fotó: Havran Zoltán

Az elnök a lobbierejükre vonatkozó kérdésre megjegyezte: korábban az ÉVOSZ volt az, amely először kezdeményezte az új lakások kedvezményes, ötszázalékos forgalmi adóját, és most is a régi, a lakásfelújítások ösztönzését és fehérítését szolgáló javaslatuk vált valóra azzal, hogy január 1-jétől a kistelepüléseken ötmillió forint erejéig vissza lehet igényelni a forgalmi adót a felújítások után. Hozzátette, most is több javaslatuk fekszik a kormány asztalán. Koji László szerint utóbbi lépés sok más mellett azért fontos, mert a lakossági felújítások területe az, amelynél a leginkább jellemző a feketemunka. Összesen nyolcvanmilliárd forintra becsülik azt az összeget, amely a költségvetésből tavaly kiesett a szóbeli megállapodások miatt.

A szövetség elnöke az építőipar problémáira is kitért. Ezek között említette, hogy bár 120 ezerrel több személyt foglalkoztat az ágazat, mint néhány éve, a munkaerő zöme a közmunkából, a munkanélküliek köréből, kisebb részben pedig az áruházi rakodókból került ki, vagyis jellemzően azok közül, akik be sincsenek tanítva. – Tele vagyunk szerencselovagokkal és kóklerekkel – utalt Koji László arra, hogy sok szélhámos vállalkozó jelent meg az elmúlt évek építőipari felfutását kihasználva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.