Taktikázik az Exxon a Fekete-tengernél

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a huzavona a fekete-tengeri gázkitermelés körül. Az Agerpres román hírügynökség arról számolt be, hogy az amerikai ExxonMobil vállalat az orosz Lukoil és a lengyel PGNiG vállalatokkal tárgyal a Neptun Deep elnevezésű gázmezőben birtokolt ötvenszázalékos részesedésének értékesítéséről. Novemberben vált hivatalossá, hogy az amerikai vállalat értékesítené részesedését. A gázmező másik tulajdonosa az osztrák OMV-Petrom, amely többször megerősítette: továbbra is érdekelt a kitermelésben. Két hónappal ezelőtt a Romgaz román állami gázvállalat is jelezte, hogy tizenöt-húsz százalékos részesedést vásárolna az amerikaiaktól.

A Profit hírportál szerint az amerikaiak eddig mintegy hétszázmillió dollárt fordítottak a Neptun Deep projektre, az ott rejlő földgáz kitermelése pedig további hárommilliárd dollárba kerül. A portál becslése szerint így a Romgaznak összesen 690-900 millió dollárt kellene fordítania arra, hogy megvásárolja a 15-20 százalékos részesedést, illetve hogy részt vehessen a kitermelésben.

Fotó: REUTERS/Murad Sezer

Ludovic Orban miniszterelnök egy hétfői televíziós interjúban ismételten az Exxon szerepvállalása mellett foglalt állást, hozzátéve ugyanakkor: nem tud a cég helyett dönteni.

– Egy komoly, az Európai Unió és a NATO környezetéből érkező partnert szeretnénk abban az esetben, ha az Exxonnál az eladásról döntenek – jelentette ki a jobbközép román kormányfő, aki korábban azt ígérte, hogy prioritásnak tekintik a fekete-tengeri földgáz-kitermelési projektek és egyéb energiaberuházások elmozdítását a holtpontról.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. A román parlament már 2018 októberében elfogadta a kitermelést szabályozó törvényt, de az olyan feltételeket tartalmaz, amelyeket a befektetők nem tartanak elég vonzónak. Az OMV-Petrom abban reménykedik, hogy a tavaly novemberben beiktatott új jobbközép kisebbségi kormány kedvezőbb feltételeket szab a befektetőknek. Ebbe az irányba tett lépést tegnap a bukaresti kabinet, amikor sürgősségi rendelettel törölték azt az előírást, amely kétszázalékos pluszadót vetett ki az energetikai cégekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.