Május közepétől lehet pályázni a munkahelymegtartó programra

A program keretében az első körben 50 milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak a kkv-k.

Horváth Éva
2020. 04. 30. 15:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) társadalmi vitára bocsátotta a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) hatékonyságnövelő, munkahelymegtartó programját, amelynek keretében az első körben 50 milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak a magyar vállalkozási szféra mintegy 97 százalékát kitevő kkv-k – jelentette be a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László hangsúlyozta: a kormány azon dolgozik, hogy Magyarországon minél több vállalkozás tudjon minél több magyar munkavállalónak munkát adni.

A kkv-k modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás (GINOP-1.2.8-20) olyan vállalkozásokat támogatását segíti, amelyek a 2020 áprilisi munkaerőlétszám legalább 90 százalékát megtartják a következő másfél évben. Az ennél az aránynál több munkaerőt megőrző, vagy új munkahelyeket létrehozó cégeket külön is „jutalmazzák” ebben a programban – fűzte hozzá az államtitkár. A támogatás összege vállalkozásonként 5-153,5 millió forint között változhat, a forrásokat 5-249 fő közötti vállalkozások vehetik igénybe a forrásokat. Az igényelhető támogatás összeg 9 főig munkavállalónként 1,5 millió forint, 49 főig 1 millió, 249 főig 0,5 millió forint.

Pályázni május közepétől a www.palyazat.gov.hu oldalon lehet. Emellett a Vállalkozói Információs portál (www.vali.ifka.hu) is segítséget nyújt a társaságok számára a felmerülő kérdések esetén. Minden vállalkozás számára a pályázat támogatás intenzitása 70 százalékos. Vagyis minden 100 forint hatékonyságnövelő és munkahelymegtartó beruházáshoz 70 forint támogatást ad az állam. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország minden régiójában, így a Közép-Magyarországon, Budapesten és Pest megyében is lehet majd a forrásra pályázni. Majd hozzátette: szándékaik szerint a veszélyhelyzet meghirdetésének napjától számolhatók majd el költségek.

György László kiemelte: bérekre nem lehet költeni a támogatásból, de minden más hatékonyságnövelő tevékenységre igen. Az pedig kikötés, hogy a pénzek legalább 20 százalékát eszközök, gépek beszerzésére, automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák fejlesztésére kell felhasználni. A kkv-k ezen felül a forrásokat 50 százalékban költhetik digitalizációra, energiahatékonyságra, illetve infrastrukturális, termelő ingatlan beruházásra, 20 százalékban képzésre, szakértői szolgáltatásra, vagy általánosságban immateriális javakra. Mindezeken felül a támogatásokat a vállalkozások 10 százalékban fordíthatják bérleti díjra és forgóeszközre, 1 százalékban pedig rezsire.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.