A fodrászokat is padlóra küldte a koronavírus-járvány

Több tízezer egyéni vállalkozó szüneteltette tevékenységét a koronavírus-járvány megjelenését követően. Elsősorban a személyes kontaktust igénylő tevékenységekben dolgozók, a fodrászok, kozmetikusok vagy a járművezető-oktatók döntöttek a szünet mellett. Kedvező ugyanakkor, hogy többen az áprilisi felfüggesztést követően májustól újrakezdték tevékenységüket, ez részben a kormányzati mentőövnek is köszönhető.

Nagy Kristóf
2020. 05. 13. 12:36
null
A legkisebb cégeknek sem kell leállniuk, felkészültek a járvány újabb hullámára Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megugrott márciustól azoknak az egyéni vállalkozóknak a száma, akik tevékenységük felfüggesztése, szüneteltetése mellett döntöttek. Márciustól közel 50 ezer vállalkozó kérte tevékenysége szüneteltetését, a legtöbben áprilistól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Az elemzők ugyanakkor arra a megállapításra jutottak, hogy májusban jóval kevesebben voltak már azok, akik a szüneteltetés mellett döntöttek, amely részben a kormányzati intézkedéseknek köszönhető.

Emlékeztettek: a járvánnyal összefüggő veszélyhelyzet a különböző tevékenységeket végzőket eltérően érinti. Számos területen a vállalkozók digitálisan folytatni tudták munkájukat, viszont a személyes kontaktust igénylő szolgáltatásoknál látszik, hogy többen felfüggesztették a tevékenységüket. A legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette. Előbbi kategóriában közel 4,2 ezer, míg utóbbi területek 1,5 ezer vállalkozó szüneteltette tevékenységét. A fodrászoknál, kozmetikusoknál 2019 azonos időszakában a szünetet választók száma hétszáz alatt, míg a járművezető-oktatóknál mindössze 28 érintett volt.

A KSH rámutatott: azzal, hogy az egyéni vállalkozók a szüneteltetés mellett döntenek, kedvező várakozásukat is kifejezték, így várhatóan a piaci-működési környezet helyreállását követően már folytatják a tevékenységüket. Az idén január és május eleje között mintegy 12 ezer egyéni vállalkozó döntött úgy, hogy a szüneteltetés helyett folytatja tevékenységét. Közülük 8,7 ezren 2020 márciusa óta hozták meg döntésüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.