Újabb terhet rakna a gazdák vállára Brüsszel

Elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig nevet viselő stratégiáját a NAK.

2020. 05. 22. 7:32
null
Hazánk álláspontja, hogy az agrártámogatások kifizetésének feltételeit a gyakorlatban is betartható szabályokhoz kell kötni Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig nevet viselő stratégiáját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület szerint az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) részét képező, a fenntartható mezőgazdaságra és élelmiszeriparra való áttérést célzó program teljesíthetetlen feltételeket támaszt az uniós termelőknek. A kamarának hasonló a véleménye az uniós bio­diverzitás-stratégiáról is.

Veszélyes a brüsszeli forgatókönyv

Az európai mezőgazdaság halálos ítéletét jelentheti az Európai Bizottság környezetvédelmi terve – nyilatkozta a lapunknak adott interjúban Nagy István, agrárminiszter. Az irreális zöld szabályok betartására kötelezett gazdák tömegével hagyhatnak fel a tevékenységükkel, az élelmiszer-előállítás pedig áttevődhet a sokkal lazább feltételeket kínáló harmadik országokba.

Stella Kyriakides uniós biztos szerdán ismertette a 2030-ig szóló ­stratégiák részleteit. Mint mondta, az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 10,3 százaléka származik a mezőgazdaságból, ezért a stratégiának kiemelt szerepet szánnak a klímacélok megvalósításában. A dokumentum többek között előírja, hogy a gazdálkodóknak 2030-ig a jelenlegi szint felére kell ­csökkenteniük a növényvédő szerek mennyiségét, húsz százalékkal kevesebb műtrágyát kell alkalmazniuk, és az állattenyésztésben használatos antibiotikumok mennyiségét szintén ötven százalékkal kell mérsékelniük. Az előírások betartását szigorú szankciókhoz kötnék.

A tagállamok komoly nehézségekkel, és a támogatások csökkentésével nézhetnek szembe, ha az előírásoknak nem tudnak eleget tenni. A NAK szerint, miközben a szabadkereskedelmi egyezményeknél a harmadik országokból az unió­ba érkező termékek még a jelenlegi szabályozásoknak sem felelnek meg, a hatástanulmányok nélkül készült stratégiák olyan terhet rónának a termelőkre, amelyek miatt sokan felhagyhatnak a tevékenységükkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.