Változatlanok maradnak a változó kamatozású hitelszerződések

A hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nőhet az ügyfelek törlesztőrészlete. Havi terhük a haladék időtartama után, januártól is legfeljebb ugyanannyi lesz, mint a törlesztési szünet előtt, az időközben felhalmozódott kamatok pedig futamidő-hosszabbítással fizethetők meg. A változó kamatozású hitelek kamata viszont módosulhat az év hátralévő részében, és 2021. januártól az akkor fennálló kamatnak megfelelő törlesztőrészletet kell fizetni. 

Horváth Éva
2020. 05. 18. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank több oldalról is vizsgálta, hogyan alakulnak a fizetési moratóriumot választó banki ügyfelek törlesztési terhei 2020. december 31. után, amikor már nem lesz érvényes a fizetés felfüggesztése – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi közleményében, amely megfogalmazta, milyen elvek betartását várja el a hitelnyújtóktól. A jegybank pontosított is korábbi álláspontján azért, hogy fogyasztóbarát, a fizetési moratórium miatti törlesztőrészlet-emelkedést teljes mértékben kizáró gyakorlatot alakítson ki. Eszerint a 2021. január 1. utáni első törlesztőrészlet és kamatrész összege nem lehet magasabb annál, amit a szerződés szerint az adósnak akkor kellene fizetnie, ha nem lett volna fizetési moratórium.

Ennek biztosítása érdekében azonban kitolódik a hitel futamideje, ám előfordulhat majd, hogy ezt az ügyfél nem szeretné. Ez esetben kezdeményezheti majd a hitelnyújtójánál, hogy megkeressék a megoldást, akár úgy, hogy önkéntesen mégis vállalja a magasabb havi törlesztőrészletet a rövidebb futamidő érdekében. Ha a hitelszerződés lehetőséget ad a kamat átárazására – például a változó kamatozású hiteleknél –, az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlet-változást (akár növekedést, akár csökkenést) jelent a moratórium időtartama alatt és utána is. Vagyis ha a moratórium alatt vagy azután a hitelkamat a szerződésben foglaltak miatt módosul – mert például a referenciakamatnak számító budapesti bankközi kamatláb vagy a kamat-, illetve kamatfelár-változtatási mutató miatt nő vagy csökken –, a törlesztőrészlet a változás hatására emelkedhet, illetve mérséklődhet. E változás azonban nincs összefüggésben a fizetési moratóriummal, hanem a hitel eredetileg megkötött szerződési feltételeivel magyarázható. Az eredetileg fix kamatozású hitelt felvett, vagy – az MNB 2019. áprilisi ajánlása nyomán – eddigi változó kamatozású konstrukciójukat fix kamatozásúra átváltó adósoknak nincs ilyen kockázatuk.

Az ügyfeleknek természetesen továbbra is lehetőségük van a változó kamatozású hiteleik kamatának rögzítését kezdeményezni a folyósító banknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.