Felhőszakadás, beázás: félmilliárd forint is lehet a hét végi kár

Nagyüzemben a biztosítók: az eddigi bemelegítések után a múlt hét vége volt a legviharosabb, a vasárnapi felhőszakadás után több ezer biztosított jelentkezett az ingatlanja területén történt károk miatt. A biztosítók több kárszakértőt vetettek be az igények kezelésére, hogy mihamarabb kifizessék az ügyfeleket, akiknek a száma a hétfő délutánig beérkezett több ezer kárbejelentés alapján a napokban még többszörösre nőhet, az összes hét végi kárérték pedig elérheti a félmilliárd forintot.

2020. 06. 16. 16:36
null
20200613 Tiszabercel Az esti vihar Tiszabercelen okozta a legsúlyosabb károkat: óriási fák dőltek az utakra és udvarokra, több mint harminc ház rongálódott meg. Felborult a buszváró, az óvoda udvaráról kirepült trambulint egy fa tetejéről kellett leszedni. Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet Magyarország Fotó: Pusztai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végi, de leginkább a vasárnapi viharok Budapestet és Pest megyét sújtották kiemelkedő mértékben, ugyanakkor minden megyéből érkeztek bejelentések. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is jelentős károkat okozott az időjárás.

Pest megyei viharZóna

Budapesten és Pest megyében a bejelentések száma olyan magas, hogy az Aegon biztosítónak a bejelentéseken dolgozó szakértők számát a vidéken dolgozó kárszakértők kirendelésével kellett növelnie annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megtörténhessen a károk szemléje és rendezése – közölték a Magyar Nemzettel, kiemelve, hogy a biztosító kárszakértői teljes kapacitással dolgoznak, és megnövelték a telefonos, videós kárfeldolgozáson dolgozók számát is. A hétfő esti adatok szerint mintegy 1500 kár vár szemlére, de az Aegon várakozásai szerint még legalább ugyanennyi bejelentés kapcsán kell a későbbiekben intézkedni.

A beázás a leggyakoribb

A hét végi károk háromnegyede vasárnap történt, az aznapi felhőszakadás miatt rendkívül sok beázásról érkezik bejelentés, és a károk összege is lényegesen magasabb a megszokottnál. Míg a nyár eleji viharos időszakban egy-egy hevesebb időjárási jelenség után 50–80 ezer forint a megszokott átlagos kárérték, a múlt hét végi vihar után ez megközelíti a kétszázezer forintot.

Felhívták a figyelmet: személyes ügyintézés nélkül, elektronikus csatornákon is működik a kárügyintézés és akár a szemle is. Amennyiben a biztosító szakemberei a szemlét szükségesnek látják, az videótelefonon, Viberen és a biztosító online ügyfélszolgálatán keresztül is megoldható. A viharkárokat célszerű azonnal bejelenteni, hogy a biztosító a lehető leggyorsabban meg tudja téríteni az időjárás okozta kárt – figyelmeztetnek.

Dupla kár, ha rossz a tető

Vasárnap rengeteg fa dőlt az utakra, házakra, és van, ahol a vasúti közlekedés is szünetelt emiatt. A víz lakóházakat és kereskedelmi egységeket egyaránt elöntött. A Groupama Biztosítóhoz eddig több mint hatszáz lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, melynek kárértéke már most megközelíti a százmillió forintot.

A második legtöbb lakásbiztosítási szerződést kezelő biztosítótársasághoz már vasárnap óta özönlenek a bejelentések, Budapestről és Pest megyéből a legtöbb. A viharok, felhőszakadások, jégverések, illetve villámcsapások következtében bejelentett lakásbiztosítási károk száma ennél a társaságnál már meghaladja a hatszázat, ezek kárösszege már most eléri a százmillió forintot – ezek közül minden második beázás miatt keletkezett. A Groupama a következő napokban összesen több mint félmilliárdos kárösszegre számít ez után az egy hétvége után.

Kárrendezés azonnal

Felkészült a biztosító: a szerencsétlenül járt ügyfelek gyakran már a helyszíni szemle alkalmával vagy az azt követő napon hozzájuthatnak a teljes kárösszeghez, nagyobb károk esetén a kárelőleghez. A társaság videós kárszemle lehetőségével is gyorsítja a kárrendezés menetét.

– Főleg vidéken található például még sok 1960–1980 között épült szabvány palafedésű épület, amelynek a tetőzete azóta erősen leromlott. Porlanak, repedeznek, jellemzően a sarkokban el is törnek a palaelemek, így könnyen kimozdulnak a helyükről. De ugyanígy a cserépfedésű épületekben is jelentkezhetnek beázások heves szélviharban, akkor is, ha a cserép ép állagú. A cserepek alatt lévő lécezés ugyanis idővel meghajlik, így az elemek nem ülnek tökéletesen a tetőn, szélviharban pedig aláver az eső. Ha legalább a látható, megbontódott, elmozdult tetőelemeket kijavíttatja, visszarakatja a tulajdonos, már sokat tett a saját biztonsága érdekében. A biztosítottság feltétele egyébként is a rendszeres, gondos karbantartás, de így akár maga a kár is elkerülhető – hívta fel a figyelmet egy tipikus jelenségre Berentés László, a Groupama Biztosító szolgáltatási igazgatója. Tanácsa szerint nem érdemes halogatniuk a karbantartást a háztulajdonosoknak, mivel az időjárás okozta megpróbáltatásoknak vélhetően még nincs vége.

VIDEÓS KÁRSZEMLE

A Groupama Biztosító külön applikáció letöltése nélkül nyújt lehetőséget videós kárszemlére. A biztosító munkatársa által SMS-ben küldött linkre kattintva jön létre a videós kapcsolat, a kárszakértő pedig a folyamat során végig segíti az ügyfelet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.