Elkapkodták a devizakötvényeket, bíznak a magyar gazdaságban

Az eredményes tranzakció a külföldi befektetők magyar gazdaságba vetett bizalmát tükrözi.

Magyar Nemzet
2020. 11. 12. 21:22
null
2016.12.19. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. székháza és ügyfélszolgálata Budapesten. Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: Simon Moricz-Sabjan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) novemberben harmadszor is módosította idei finanszírozási tervét, hogy előtörleszthesse a jövőre lejáró devizakötvényeket. Eddig négymilliárd euró volt a nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keret, ezt most úgy módosították, hogy a devizaadósság részarányát továbbra is a teljes adósság tíz-húsz százaléka közötti sávban tudja tartani. A módosítást követően szinte azonnal sor is került egy nagy összegű kibocsátásra: a Reuters szerint összesen 2,5 milliárd euró értékben adott el kötvényeket az ÁKK, mégpedig hosszú lejáratra: a kötvények egy része tíz-, a többi harmincéves lejáratú. A kötvények iránt óriási volt a kereslet: a kibocsátott mennyiség ötszörösét is elvitték volna a befektetők.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az ÁKK adatai szerint jövő márciusban esedékessé válik egy tízéves, eredetileg hárommilliárd dollár összegű kötvényből még fennmaradt 1,624 milliárd visszafizetése, és egy harmincmilliárd értékű hároméves jenkötvény futamideje is letelik. Az augusztusi finanszírozási tervben előirányzott hazai intézményi és lakossági kibocsátások nagy valószínűséggel még novemberben teljesülnek, de folytatják a forintpiaci kibocsátásokat a likviditási tartalékok növelése érdekében.

Az eredményes tranzakció a külföldi befektetők magyar gazdaságba vetett bizalmát tükrözi, ezt a bizalmat a hitelminősítők is igazolták: szeptember végén stabilról pozitívra változtatta a magyar államadósság besorolásának kilátását a Moody’s

– közölte a Pénzügyminisztérium. Mint részletezték, a tízéves eurókötvények kamatozása évi 0,5, míg a harmincéveseké évi 1,5 százalék.

Jelezték: a sikeres tranzakció több szempontból is kedvező az állam szempontjából, az államadósság hátralévő átlagos futamidejét javítja, és a válság okozta világgazdasági bizonytalanságokra tekintettel szükséges, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon.

Magyarország áprilisban kétmilliárd euró értékben bocsátott ki államkötvényeket. Ezt követően az ÁKK június elején 1,5 milliárd euró értékben zöld kötvénnyel is piacra lépett, szeptemberben pedig 500 millió eurónyi jenben denominált államkötvényt adott el. A magyar kormány adósságkezelői céljai változatlanok: az államadósság finanszírozásában továbbra is a belföldi forrásokra helyezi a hangsúlyt, a külföldiek arányát pedig hosszú távon csökkenti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.