Szélsőséges az oldalak álláspontja a minimálbér emeléséről

Szélsőséges álláspontot képvisel a munkaadói és a munkavállalói oldal a minimálbér jövő évi mértékéről. A munkaadók a gazdasági helyzetre hivatkozva januártól nem emelnének, míg a szakszervezetek a környező országok béremeléseire, a munkáltatóknak nyújtott kormányzati mentőövekre és az átlagbér növekedésre hivatkozva tíz százalék körüli emelést tartanak kívánatosnak.

Nagy Kristóf
2020. 11. 24. 18:20
null
A nemzetgazdaságban az átlagkereset jobban emelkedik, mint a minimálbér nyolc százalékos idei növelése Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen távol áll egymástól a munkaadók és a szakszervezetek álláspontja a minimálbér jövő évi összegéről. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülését követően a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta,

a szakszervezetek tíz százalék körüli minimálbér és garantált bérminimum emelést tartanának kívánatosnak 2021-re, bérajánlással.

Az elnök kiemelte: a munkavállalói oldal részletes számítások alapján határozta meg a mértéket, ám ez a szám nincs kőbe vésve, a jelenlegi helyzetben

a szakszervezetek is nyitottak a kompromisszumos egyezségre.

Mészáros Melinda a tízszázalékos emelésre tett szakszervezeti javaslattal kapcsolatban kiemelte: a visegrádi országokban a járvány ellenére is közel kétszámjegyű minimálbér emelésre kerül sor.

A nemzetgazdaságban az átlagkereset jobban emelkedik, mint a minimálbér nyolcszázalékos idei növelése
Fotó: Bach Máté

Amennyiben a hazai kötelező legkisebb keresetek nem változnak, úgy ismét leszakadunk a környező államoktól. A Liga elnöke arra emlékeztetett: tavaly és idén nyolc-nyolc százalékkal nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, miközben az átlagkeresetek emelkedése ennél magasabb volt.

Az átlagkereset növekedése az idei évben sem csökken érdemben, ráadásul a munkáltatók a kormánytól jelentős segítséget kaptak, emellett a szociális hozzájárulási adó is évről-évre csökken.

– Vannak olyan cégek, amelyek jövőre ismét két számjegyű emelésben gondolkoznak. Nem tapasztaljuk a munkáltatói oldalnak azt a megállapítását, hogy a vállalkozások egyharmada nem emelne semmit a kereseteken.

Nem minden ágazatot érint egyformán a válság, eltérően a 2008-as krízistől, amely minden szektorra kihatott.

A járványnak egyszer vége lesz, és a munkáltatóknak akkor is érdekükben áll, hogy a magyar munkaerő ne a környező országokban vállaljon munkát a magasabb bérek miatt

– tette hozzá Mészáros Melinda.

A munkáltatói oldal nem emelne a minimálbér összegén januártól.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a távirati irodát arról tájékoztatta, a jelenlegi bizonytalan helyzetben

a munkaadók azt javasolják, hogy a tárgyalásokat halasszák későbbi időpontra, amikor már többet látnak a 2021-es folyamatokból, ugyanis jelen pillanatban nem látnak reális lehetőséget a minimálbér emelésére január 1-jétől.

Rolek Ferenc arra a felvetésre reagálva, hogy béremelés nélkül leszakadnak a régióban a magyar keresetek, úgy reagált: Magyarország nincs lemaradva a szomszédos államokhoz képest.

Vásárlóerő paritáson nézve és a GDP-vel arányosan az uniós statisztikai hivatal számai azt mutatják, hogy nagyjából átlagos szinten van az ország bérhelyzete a régióban. A pontos összehasonlítás érdekében a felek az ülésen jelen lévő Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől nemzetközi összehasonlítást kértek. A tárgyalások két hét múlva folytatódnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.