Több lépcsőben emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum

Még nem dőlt el a jövő évi minimálbér sorsa: a többlépcsős bérrendezési program is a javaslatok közt szerepel.

Nagy Kristóf
2020. 12. 16. 19:30
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem született megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről a munkáltatók és a szakszervezetek között a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén.

A képviseletek a Magyar Nemzetet arról tájékoztatták, hogy a szakszervezeti oldal a korábbi 7,5 százalékos emelésre vonatkozó javaslatát 6,5 százalékra mérsékelte a kompromisszumos egyezség előmozdítása érdekében.

Az álláspontok némileg közeledtek: felvetődött egy többlépcsős béremelési program kidolgozása.

A munkaadói képviseletek a korábbi három százalék helyett a kötelező legkisebb bérek négyszázalékos emelését is elképzelhetőnek tartanák, de továbbra is csak akkor, ha januártól tovább csökken a munkaadók járulékterhe, a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke.

Ha nem lesz mérséklés, akkor nem támogatják a minimálbér és a bérminimum érdemi emelését a munkáltatók.

A 2016-ban kötött, több évre szóló, munkáltatói tehercsökkenést is tartalmazó bérmegállapodás értelmében 2017-től minden évben csökkent a szocho mértéke, összességében több mint tíz százalékkal. Ugyanakkor a járvány miatt várhatóan nem teljesül idén a 2021-es szochomérséklés reálkereset-növekedéshez kötött feltétele.

Elhangzott, hogy a kormány a következő ülésén egyeztethet a munkáltatók és a szakszervezeti oldal javaslatairól. A háromoldalú tárgyalások ezt követően folytatódnak.

A munkaadói képviseletek korábban legfeljebb az infláció mértékével megegyező béremelést tartottak elfogadhatónak, azt is csak akkor, ha januártól a szocho tovább csökken. A szakszervezetek tízszázalékos emelést szerettek volna az egyeztetések kezdetén.

Szerintük a legkisebb bérek jelentősen leszakadnának a környező országokétól, ha az emelés túl alacsony lenne. A munkaadók ajánlatát elfogadhatatlannak tartják, de nyitottak más intézkedésekkel elérni a nagyobb nettó béremelkedést, például a személyi jövedelemadó mérséklésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.