Közel a megállapodás, idén sem marad el a minimálbér emelése

Nyitottak a munkaadói képviseletek a minimálbér négyszázalékos emelésére. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Magyar Nemzetnek kiemelte: a négyszázalékos emeléssel jobban jár a munkavállaló, mintha nem lenne emelés, és reálértéken csökkenést szenvedne el.

Nagy Kristóf
2021. 01. 15. 6:30
null
Nagyjából egymillió munkavállalót érint közvetlenül a minimálbér és a garantált bérminimum változása Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő héten folytatódnak az egyeztetések a minimálbér és a garantált bérminimum idei összegéről. A megállapodás megkötése kiemelt érdeke a munkaadói és a munkavállalói képviseletek mellett a kormánynak is, mivel ha nem születik egyezség, reálértéken csökken az érintett mintegy egymillió munkavállaló fizetése.

– A megállapodás, így a béremelés érdekében a Munkástanácsok Országos Szövetsége nyitott arra, hogy egyezség szülessen a munkáltatókkal a minimálbérek négyszázalékos emeléséről.

Ez az öt százalékhoz képest pár száz forinttal jelent kevesebb kézhez kapott fizetést. Ha nem születik egyezség, akkor viszont az érintett munkavállalók fizetésének értéke az infláció miatt csökken, míg a nettó és a bruttó összeg nem változik.

Ezzel szemben ha a négyszázalékos emelés megvalósul, reálértéken is nőnek a kötelező legkisebb keresetek – mondta a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre. A Munkástanácsok elnöke felidézte:

a formális és informális egyeztetéseken a munkaadók már nyitottságot mutattak arra, hogy a három százalék körüli emelési szándékuktól elmozduljanak.

A közös szakszervezeti álláspont továbbra is öt százalék. Palkovics Imre rámutatott: a kormánynak is érdeke, hogy megállapodás szülessen, mivel a minimálbéren foglalkoztatottak, illetve a minimálbér alapján számolt szociális segélyek és a gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások nem a megtakarításokat gyarapítják, ezeket az érintettek elköltik, ez az áfabevétel pedig a költségvetést gyarapítja.

Nagyjából egymillió munkavállalót érint közvetlenül a minimálbér és a garantált bérminimum változása
Fotó: Bach Máté

A munkáltatóknak leginkább csak a már megemelt bruttó összeg után fizetendő járulék emelkedésének mértékével kerülne többe az emelés, mivel a minimálbérre bejelentett munkavállalói kör jelentős része zsebbe kapja jövedelme további részét, feketén. Palkovics Imre hozzátette:

februártól van lehetőség a magasabb fizetésre, de az egyezség a januári különbözetet is tartalmazná.

A kötelező legkisebb kereset a négyszázalékos emeléssel bruttó 167 500 forintra nőne, azaz nettó 111 500 forintot kapna kézhez a munkavállaló. Ez 4500 forinttal több, mint a jelenlegi összeg. Ha egy százalékkal nagyobb növekedésben egyeznének meg a felek, akkor mindössze 800-900 forinttal kapna többet a dolgozó.

A garantált bérminimum az alacsonyabb emeléssel nettó 4500 forinttal lenne több, míg ötszázalékos plusszal 7000 forinttal kapna többet az érintett munkavállaló.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.