Elemér 2024. február 28.
logo

A kajszibarack már megszenvedheti a korán érkezett tavaszt

Nagy Kristóf
2021.03.04. 07:08
A kajszibarack már megszenvedheti a korán érkezett tavaszt

Már most károkat okozhat az időjárás a gyümölcsösökben, a fagyok egyelőre a kajszibarackra jelenthetnek veszélyt az ország bizonyos területein. A fagykár elleni védekezés sok ültetvényen egyáltalán nincs kiépítve. A gyümölcsösökre ráfér a korszerűsítés, ehhez jelentős támogatásra pályázhatnak április végétől az érintettek.

Az elmúlt időszak tavaszias időjárásának köszönhetően az ország egyes részein már rügyezik a kajszibarack. Az érintett, elsősorban alföldi területeken vannak olyan gyümölcsösök, ahol

már most számolniuk kell kisebb-nagyobb fagykárokkal a termesztőknek.

A korán érkezett tavasz elsősorban a kajszibarack-ültetvényeken indította be a rügypattanást, és a rügyek jelentős része a fagyos februári éjszakákon már károsodhatott. Többfelé fenyegetheti a kajszibarackot a hétvégére előre jelzett hideg idő is:

a komolyabb éjszakai fagyok és a sarkvidéki hideg ellen a legmodernebb ültetvényeken is korlátozottak a védekezési lehetőségek.

A károsodás mértéke pedig nagyban függ attól, mennyire fia­tal az ültetvény, és mennyire ellenálló a telepített fajta, illetve attól, mennyi bimbó van az adott gyümölcsfán.

A termelőknek most a bimbók elfagyásától kell tartaniuk, ám ez nem jár még olyan súlyos következményekkel, mint a virágzás időszakában jelentős károkat okozó tavaszi fagyok.

Még nem virágzik a kajszibarack, de a korai tavasz után visszatérő fagyos időjárás már most is hatással lehet a termés mennyiségére
Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek a gyümölcstermesztők. A modern védekezési ­technológiák akár mínusz hat–mínusz nyolc fokos hőmérsékletig képesek védelmet nyújtani a fáknak, ugyanakkor az ennél alacsonyabb hőmérsékletnél már kevésbé hatékonyak.

Jelenleg a kajszibarackot érintheti leginkább az előre jelzett, fagyosabb időjárás, ám most még korai megjósolni, hogy a tényleges termésmennyiségre ez az időszak milyen hatást gyakorol.

A többi gyümölcsfajta, például a meggy, az őszibarack vagy az almafák még a téli, nyugalmi állapotban vannak.

Magyarországon súlyos kockázatot jelent a fagy, elsősorban a tavaszi, áprilisi, májusi, a virágzás időszakára tehető éjszakai fagyok.

A hazai gyümölcsösök jelentős része korszerűtlen: a fajták kevésbé ellenállók az egyre szélsőségesebb időjárásnak, és az ültetvények nagy részén nincs telepítve fagyvédelmi rendszer.

Éppen ezért a termelőknek komoly lehetőséget jelenthet a Vidékfejlesztési program részeként, várhatóan április 20-án megjelenő, a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény-ültetvények telepítését támogató, új pályázati felhívás.

A pályázat kiterjed az ültetvényekhez tartozó öntözésre, a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére, valamint a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is.

A FruitVeb felmérése szerint az érintett gazdák közül a legtöbben az ültetvénytelepítésre vennék igénybe a támogatást, de a gépesítés és az intenzív termeléshez szükséges ­technológiai beruházások is napirenden vannak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.