Kis profit mellett ad nagy osztalékot a Saudi Aramco

Beszámolt tavalyi, első tőzsdén töltött évéről a Saudi Aramco. Az olajvállalat nyeresége 44 százalékkal csökkent, ez azonban nem is rossz eredmény egy olyan évben, amikor még negatív olajár is előfordult.

Fellegi Tamás Péter
2021. 03. 21. 17:00
General view of Aramco tanks and oil pipe at Saudi Aramco's Ras Tanura oil refinery and oil terminal
A sivatagi királyság legsikeresebb vállalata nyereséggel jutott túl története legnehezebb évén Fotó: Ahmed Jadallah Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly sok más iparág mellett az olajszektornak is nehéz éve volt, mivel márciusban, a koronavírus-járvány világméretűvé válásakor a különféle korlátozások miatt összeomlott a világ olajfogyasztása, zuhanni kezdett az olajár, sőt átmenetileg még negatív tartományba is került a határidős tőzsdei jegyzés. Az olajkitermelő országok végül jelentős kitermelés-csökkentésben egyeztek meg,

melyből Szaúd-Arábia különösen nagy részt vállalt,

így a kitermelt és értékesített mennyiség is jelentősen csökkent.

Ezek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb tőzsdei vállalata, a Saudi Aramco nyeresége 44 százalékkal csökkent 2019-hez képest. Az olajár az év második felében már stabilan emelkedett, a kereslet fokozatosan növekedett különösen a járványt gyorsan letudó Kína részéről, így ez az időszak részben kompenzálta a tavaszi veszteséges időszakot. A cég vezetője a valaha látott legnagyobb kihívásként értékelte a múlt év eseményeit. Mindazonáltal fenntartották a korábban megszokott gigantikus, összesen 75 milliárd dolláros osztalékot, feltehetően abból indulva ki, hogy ez az év eddig egész jól alakul, köszönhetően a válság előtti szintekre emelkedő olajáraknak.

A sivatagi királyság legsikeresebb vállalata nyereséggel jutott túl története legnehezebb évén
Fotó: Reuters

Konkrét számokban kifejezve: a tavalyi nyereség 49 milliárd dollár volt, míg 2019-ben 88,2 milliárd. A szokásos osztalék kifizetése így a tartalékok javára, esetleg részben hitelfelvételből történik, de a cégvezér szerint a vállalat olyan stabil és rugalmas, hogy ez egyáltalán nem okoz gondot. Ráadásul költségcsökkentéseket is végrehajtanak a hatékonyság javításáért: a működési költséget 35 milliárd dollárra tervezik csökkenteni a korábbi 40-45 milliárdról.

Nem minden olajvállalat tudta ilyen sikeresen kezelni a múlt évet: a legnagyobb amerikai társaság, az Exxon Mobil történetének az első veszteséges évéről számolt be. Meglepően jól bírta viszont az évet a Mol, igaz, hogy a hazai olajvállalat a várható hosszabb távú keresletcsökkenés miatt már amúgy is kisebb súlyt helyez a kitermelésre és a feldolgozásra,

inkább a vegyiparra és a fogyasztói szolgáltatásokra fókuszál.

A Saudi Aramco ugyanakkor viszonylag alacsony kitermelési költsége miatt még sokáig a piac meghatározó szereplője marad, kis túlzással azt mondhatjuk, hogy ez lesz az utolsó cég, amelyik lehúzza a rolót, ha egyszer véget ér az olajkorszak.

A befektetőket aggaszthatja rövid távon, hogy több terrortámadás érte a Saudi Aramco létesítményeit, a cég azonban hangsúlyozta, hogy fel van készülve ezek gyors kijavítására, és olyan komoly tartalékokkal és kapacitással rendelkezik, hogy ezek érdemben nem befolyásolják a folyamatos működést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.