Nem lankad a roham a gyorshitelért

A Magyar Bankholding tagbankjaiban is folyamatosan emelkedik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt igénylők száma. Könnyen előfordulhat, hogy szükség lesz a százmilliárdos keret megemelésére.

2021. 03. 20. 8:28
null
A kölcsönre jogosultak listáján jelenleg ötvenöt ágazat szerepel Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra jelzik a pénzintézetek, hogy milyen nagyságrendben igényelték náluk az elmúlt hetekben a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt. Tegnap a Magyar Bankholding közölte, hogy alá is írták az első szerződéseket. A szervezet tagbankjainak (MKB, Takarékbank, Budapest Bank) MFB-pontjain fokozott kereslet mutatkozik az új termékre.

Olyannyira, hogy másfél héttel az indulás után már négyszáz igényt fogadtak be mintegy 3,5 milliárd forint értékben. Ebből több mint száz ügyletet már jóvá is hagytak.

Ha bontásban is megnézzük a számokat, akkor azt látni, hogy a Takarékbank több mint 270, az MKB Bank közel hetven, a Budapest Bank fiókjai pedig több mint hatvan hiteligénylést fogadtak be az elmúlt másfél hét során.

A holdingnál azzal kalkulálnak, hogy a korlátozások enyhítésével párhuzamosan várhatóan tovább nőnek majd a megkeresések. A három tagbanknál a vállalkozások eddig átlagosan mintegy 8,5 millió forintot igényeltek.

A kölcsönre jogosultak listáján jelenleg ötvenöt ágazat szerepel
Fotó: Havran Zoltán

A minap az OTP jelezte, hogy csak az első héten több ezer cég érdeklődött a gyorskölcsön iránt. A befogadott kérelmek összege megközelíti a kétmil­liárd forintot. A vállalkozások az OTP MFB-pontjain átlagosan nyolcmillió forintos hitelt vennének fel.

A Magyar Fejlesztési Bank szintén adott tájékoztatást.

Közölték, hogy a program elstartolása után már négy nap alatt meghaladta az ötezret azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek érdeklődtek a rendkívül kedvező konstrukció iránt.

A listán jelenleg ötvenöt ágazat – például a turisztika és a vendéglátás – szerepel, amelynek a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro-, kis- és közepes vállalkozásai, valamint egyesületei igényelhetik az új konstrukciót. A sor nemrég bővült több szolgáltatási és kiskereskedelmi tevékenységgel. A paletta nagyon széles, beletartoznak a körbe az előadóművészek és a szórakoztatóiparban tevékenykedők is. A lehetőségből nem zárták ki az egyéni vállalkozókat és a katás cégeket sem. Ez várhatóan tovább növeli az igénylések számát.

A gyorshitel bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, valamint a nyitáshoz szükséges készletek finanszírozására fordítható. A hitelt legfeljebb tízéves futamidővel és hároméves törlesztési türelmi idő mellett igényelhetik a vállalkozások, a szerződés megkötését követően százszázalékos előleg folyósításával. A megállapodás fontos feltétele, hogy az igénylő cégnek le legyen zárva a 2019-es üzleti éve. Kizáró ok viszont, ha a lezárt üzleti év üzemi eredménye negatív. A maximális felvehető hitel tízmillió, a legkisebb egymillió forint. A felvett összeg ugyanakkor nem haladhatja meg az adott vállalkozás 2019-es árbevételét.

A kormány első körben százmil­liárd forintos keretösszeget határozott meg a kedvezményes lehetőség fedezésére. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azonban már jelezte a döntéshozóknak, hogy a keret felülről nyitott legyen. Ha pedig további nehéz helyzetben lévő vállalkozások igénye merülne fel, legyen lehetőség a forrás bővítésére. Erre jó eséllyel szükség is lesz. A Magyar Bankholding úgy számol, hogy csak a három tagbankjánál több ezer cég szerződik több tízmilliárd forintos értékben.

Az MKIK egyúttal közölte azt is, hogy a kis- és középvállalkozói szektort érintő további kétszer százmilliárdos hitelkonstrukció kialakítása jelenleg is folyamatban van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.