Magyar büszkeség az innovációs világversenyen

Életet is menthet Ecsedi Boglárka mesterséges intelligenciát alkalmazó fejlesztése, Hargitai Sára pedig igazán nemes matematikai küldetést vállalt magára.

2021. 06. 02. 13:59
null
Az USA külbirtokára továbbra is érkeznek a turisták Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két magyar sikert is hozott az idei fiatal tudósok olimpiája, a Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF). Hargitai Sára matematikai projektjével a negyedik, Ecsedi Boglárka pedig informatikai pályázatával a Nemzetközi Elektronikai és Villamosmérnökök Intézete alapítványának (IEEE) harmadik díját nyerte el, valamint az Innopolis University BSc programján vehet részt ösztöndíjjal. Mindketten a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny helyezettjei voltak tavaly, így a szervezet biztosította részvételüket az olimpián. A döntős diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerültek ki, akik a Regeneron ISEF-hez kapcsolódó helyi és nemzetközi tudományos versenyeken győztek. Az idén több mint 1800, húsz évnél fiatalabb versenyző érkezett 65 országból.

Ecsedi Boglárka fejlesztése mesterséges intelligenciával deríti fel a veszélyes tengeri visszaáramlásokat. A természeti jelenség gyorsan változik és többnyire a lapos partok mentén alakul ki.

Felismerésének nehézségéből és kialakulása kiszámíthatatlanságából adódóan világszerte rengeteg halálesetet okoz.

A Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákja tanulóalgoritmus segítségével a visszaáramlások csaknem valós idejű vizsgálatával és helymeghatározásával foglalkozik úgy, hogy videófelvételeket elemez mély neurális informatikai hálókkal és számítástechnikai képelemzéssel. A végeredmény az eddigi megoldásoknál 11 százalékkal pontosabb detektálást tesz lehetővé.

A magyar diák fejlesztésével könnyebben észlelhetők a visszaáramlások, ezen emberek élete múlhat
Fotó: MTI/EPA-LUSA/Mario Cruz

Hargitai Sára matematikai dolgozata a Középpontban az elfeledett közép címet kapta. A Gödöllői Református Líceum Gimnázium diákjának az volt a célja a munkájával, hogy népszerűsítse a középiskolai szinten elfeledett, de

sok érdekességet magában hordozó és tudománytörténeti szempontból is jelentős kontraharmonikus közepet.

Különösen biztatóak azok a vizsgálatok, amelyek a Lehmer-közepek további általánosításával kapható Gini-közepek grafikus megjelenítésére irányulnak.

A Regeneron ISEF kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.