Csak bejelentés után vihető ki az országból az építőanyag

A kormány regisztrációs és bejelentési kötelezettséget vezet be az építőipari termékek kivitelére.

Nagy Kristóf
2021. 07. 08. 16:10
null
A szerződésállomány mértéke további erősödést vetít előre Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építőipari vállalkozásoknak indított online felületet a kormány, ahol megadhatják, hogy milyen termékek hiánya nehezíti a beruházásaikat. Az adatbázisban összegyűlt információk alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint azok beszerzési helyét. A regisztráció önkéntes – mondta Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára.

Ez az intézkedés egy újabb eleme annak a sorozatnak, amelyet a kormány az építőipari alapanyagoknál az elmúlt időszakban tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt hozott meg. Schanda Tamás kiemelte:

a kormány bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezet be az építőipari termékek kivitelére. Bizonyos anyagokat – acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert – csak a bejelentés tudomásulvétele után lehet kivinni az országból.

A kiviteli engedélyeztetést az uniós kötelezettségek miatt csak októbertől lehet bevezetni, a bejelentési kötelezettséget azonban a kormány azonnal alkalmazhatja.

Korábban több intézkedést is bejelentett Orbán Viktor miniszterelnök, mivel az építőanyagok ára jóval gyorsabban emelkedik a környező országokban tapasztalt árváltozáshoz képest.

Az állami beavatkozás kiterjed az export korlátozására, az exportadó bevezetésére és a bányászati koncesszió visszavételére, amennyiben a koncessziót elnyerő nem folytat kitermelést.

A miniszterelnök által bejelentett intézkedések célja, hogy a többségében külföldi tulajdonú építőanyag-gyártók és -forgalmazók az alapanyagot ne külföldön értékesítsék.

Az építőanyag drágulását és hiányát nemcsak a világpiaci folyamatok okozzák, idehaza a külföldi tulajdonú cégek piaci gyakorlata is hozzájárulhat az áremelkedéshez
Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla: világszerte emelkedik az alapanyagok ára a pandémia következtében, mivel a termelést fékezte a járvány, ellenben a lakosság és a gazdasági szereplők nem halasztották el tervezett beruházásaikat. Orbán Viktor korábban rámutatott:

az indokolatlan árrobbanás miatt a családoknak szánt állami otthonfelújítási támogatás jelentős része a külföldi tulajdonú vállalatok profitját gyarapítja. Ennek megakadályozása érdekében állami beavatkozásra van szükség.

A piaci szereplők közül a Mapei Kft. már bejelentette: a hazai igények zavartalan kielégítése érdekében fékezte exportkivitelét. A budaörsi székhelyű építőipari segédanyaggyártó cég közleményében kiemelte: az intézkedés hatására stagnál a vállalat kivitele, az exportforgalom június végén 232 millió forint volt, ami mindössze 1,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Közben a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik az ágazatban. Legfrissebb beszámolójuk szerint eljárást indítottak egy építőipari kivitelezéseket érintő, villamossági termékek nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozások közötti összefonódás vizsgálatára. Az előzetes adatok alapján ugyanis nem volt felmérhető, hogy a fúzió milyen hatással lenne az óriási drágulással küzdő építőipari ágazatra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.