Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Egészen jó tavaszt zárt a hazai építőipar

Az ágazat teljesítményének növekedése jelentős költségemelkedés mellett valósul meg.

Pintér
2021. 07. 15. 9:03
Az év első két hónapjában 4,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés éves szinten
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyers adatok szerint 18,7 százalékkal haladta meg az építőipari termelés mértéke májusban az egy évvel korábbit, az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal teljesített jobban az ágazat az előző év azonos időszakával összevetve – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal reggel közzétett gyorsjelentéséből. Az épületek építése májusban 38,6 százalékkal haladta meg a 2020. májusi, rendkívül alacsony bázist, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,3 százalékkal volt nagyobb az áprilisinál.

A fő problémát az idén az alapanyagok és építőanyagok árának drasztikus drágulása jelenti
Fotó: Havran Zoltán

2021 májusában a megkötött új szerződések mértéke csaknem 12 százalékkal nőtt, az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya mintegy 11 százalékkal haladta meg a tavaly május végit.

Az építőipar teljesítményének növekedése jelentős költségemelkedés mellett valósul meg, hiszen a korábbi nyugalmasabb időszakot követően a tavalyi harmadik negyedévtől újra erőteljes, a legtöbb esetben két számjegyű, az acél esetében például nyolc hónap alatt mintegy nyolcvanszázalékos drágulás következett be az alapanyagok globális piacán

– kommentálta az adatokat Földi Tibor, a Cordia International Zrt. igazgatóságának elnöke.

Az intenzív alapanyagdrágulás egyik oka az, hogy sok gyár leállt a pandémia alatt, a karbantartásra felhasznált szünet után pedig csak most indulnak újra. Ezzel egy időben ugyanakkor az elmúlt hónapok során a beruházások, fejlesztések száma jelentősen nőtt, így a megszokottnál szűkebb kapacitásra zúdult rá a felgyülemlett kereslet.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint az idei legnagyobb kihívás az alapanyag-ellátás és az áremelkedés, amit többek közt a nemzetközi ellátási láncok sérülése és az erős kereslet is hajt. – Összességében

az iparág kilátásai jelenleg kedvezőbbek, mint a múlt év közepén.

Jelenleg problémát a szakképzett munkaerő újra megjelenő hiánya okoz, ami további bérinflációhoz vezethet az iparágban. Az építőipari alapanyagok árának elszállásán és hiányán remélhetőleg segíthet az év második felétől tervezett exportkorlátozás és a hazai kitermelés felpörgetése – közölte a távirati irodával az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.