időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

A gazdák korlátozása nélkül is zöldül a mezőgazdaság

Nagy Kristóf
2021.07.08. 07:30
A gazdák korlátozása nélkül is zöldül a mezőgazdaság

Nem tűnik indokoltnak az Európai Bizottság fenntarthatóbb mezőgazdaságra vonatkozó hosszú távú stratégiája, mivel az ágazat károsanyag-kibocsátása már a jelenleg is megvalósuló szakpolitikai intézkedések mellett is csökken az évtized végéig az OECD és az ENSZ tanulmánya szerint. A nemzetközi szervezetek szerint a technológiai beruházások csökkentik tovább a kibocsátást, és elsősorban nem Európára kell koncentrálni.

Megalapozottnak tűnnek azok a szakmai vélemények, amelyek szerint az Euró­pai Unió elfogadás előtt álló, a fenntarthatóbb mezőgazdaság és így a kevésbé szennyező élelmiszer-előállítás érdekében tett javaslatai túlzók. Pontos irányszámot ezek a stratégiák nem határoznak meg. A gazdákat képviselő, meghatározó euró­pai érdekképviseletek rendszeresen Brüsszel szemére vetik, hogy a stratégiákban foglalt eszközök eredményességéről nem készült hatástanulmány.

A nemzetközi szakértők ugyanakkor betöltik ezt az űrt: korábban az amerikai mezőgazdasági miniszté­rium (USDA) publikált átfogó hatástanulmányt. Ebben megállapították, hogy

az uniós stratégiák elsősorban Európában, de globálisan is csökkentenék az élelmiszerhez való hozzáférést, mivel a túlzott fenntarthatósági és állatjóléti intézkedések tönkretennék az itteni gazdák versenyképességét. A folyamat vége az élelmiszerek árának jelentős emelkedése lenne, valamint a növekvő igények ellenére a termelés visszaesése.

Ráadásul az állattartás és a húsfogyasztás visszaszorítására tett lépéseket is tartalmazó brüsszeli stratégiák szigora abszolút indokolatlan. Ennek oka, hogy jelentősen lelassul, így érdemben már nem növekszik a mezőgazdaság hozzájárulása az éghajlatváltozást befolyásoló, az emberi tevékenységre visszavezethető szennyezőanyag-kibocsátásnak – derül ki az OECD és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közös tanulmányából.

A nemzetközi szervezetek a jelenleg is érvényes károsanyagkibocsátás-csökkentési politikákat vették figyelembe 2030-ig szóló előrejelzéseikben, így nem számolnak a még kidolgozás alatt lévő intézkedésekkel, például az Európai Unió zöldmegállapodásában (Green Deal) foglalt irányokkal.

A modernebb állattartás az évtized végéig várhatóan a fejletlenebb afrikai térségbe is eljut, ezzel csökkentve a mezőgazdaság kibocsátását
Fotó: AFP

Ez azt jelenti, ha az éghajlatváltozás megfékezésére tett 2030-ig, illetve 2050-ig szóló ambiciózus vállalások érdekében nem hoznának a döntéshozók újabb lépéseket,

a mezőgazdaság és élelmiszer-termelés a növekvő szükségletek kielégítése ellenére sem járulna már hozzá a jelenleginél nagyobb mértékben a klímaváltozáshoz.

Az előrejelzés szerint 2030-ra egyedül a szubszaharai térségben, vagyis a Szaharától délre emelkedik egy százalék fölötti mértékben a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása, a világ más tá­jain fél százalék alatt marad a szennyezésnövekedés.

Csökkenés akkor képzelhető el, ha a fejlett régiókból érkező tőkéből technológiai beruházások valósulnak meg az alacsonyabb jövedelmű régiókban.

Európa kivétel, kontinensünkön az OECD és az ENSZ megállapítása szerint több mint egy százalékkal visszaesik az élelmiszer-termelés emissziós hozzájárulása.

A mezőgazdaság globális zöldülését már most is a technológia fejlődése, hozzáférhetősége jelenti. A folyamat a növénynemesítésben és az állattenyésztésben elért eredményeknek, az újabb takarmánykeverékeknek és a fenntarthatóbb talajművelésnek köszönhető.

Igaz ez azokra a területekre is, ahova a legmodernebb technoló­giák ebben az évtizedben még várhatóan nem jutnak el. A zöldülés ráadásul jelentős hozamnövekedés mellett, a növekvő népességszámmal arányos termelésbővítéssel együtt várható.

Brüsszel stratégiáiban ugyanakkor a szakpolitikák középpontjában mégsem a technológiai fejlesztés és az innováció szerepel, hanem a fogyasztási szokások megváltoztatására tett, sokszor túlzó javaslatok.

Az USDA mellett az OECD és az ENSZ is arra hívja fel a figyelmet, hogy az előző évtizedhez hasonlóan 2030-ig is az innováció és a beruházások jelenthetik a mezőgazdaság további fenntarthatósági javulását Európában.

A szakmai érdekképviseletek és a közgazdászok egy része ugyanakkor úgy véli, a szükséges innovációs támogatások és beruházási költségek töredékét különítette el az EU ezekre a fejlesztési célokra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.