A Fed rövidesen megkezdi a kötvényvásárlási program kivezetését

Eljött a válságkezelő eszközök megszüntetésének ideje, a jegybankok egyre inkább az infláció leszorítására koncentrálnak. A piac már jelzi, hogy a világ legnagyobb pénzmennyiséget növelő programja is a végéhez közeledik.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 26. 6:30
null
US-ECONOMY-MORTGAGE-RATE-CREDIT Fotó: DANIEL SLIM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) e heti kamatdöntő ülésén döntött arról, hogy kivezeti állampapír-vásárlási programját, ennek első lépéseként csökkenti a hetente megvásárolt mennyiséget. Az MNB célja az volt a vásárlásokkal, hogy alacsonyan tartsa az intézményi befektetők által vásárolható állampapírok hozamát a járvány idején, így kerülve el, hogy túl nagy legyen az államadósság finanszírozásának a költsége a válság idején, amikor átmenetileg megnövekedett az adósság mértéke.

A jegybanki állampapír-vásárlás ugyanakkor többletlikviditást bocsát a piacra, ami óhatatlanul inflációs hatású is lehet, hisz ez végső soron fedezetlen adósságot jelent. Nálunk a program összege eddig nem túl magas a GDP arányában, így ez a hatás nem jelentős, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed óriási összegben vásárolt különféle befektetési eszközöket, és még a jelenlegi havi 120 milliárd dolláros összeg is igen magas.

A piac most arra számít, hogy a program havi összegének a csökkentése már októberben megkezdődik, és a jövő év folyamán meg is szűnnek a vásárlások. A Fed eszközvásárlásainak legfőbb hatása a kötvényhozamok alacsonyan tartása mellett az volt, hogy más befektetési eszközök ára, főleg a részvényeké, tavaly március óta igen erősen megemelkedett, mivel az óriási összegű fedezetlen pénz befektetési lehetőséget keresett.

Az utóbbi időben ugyanakkor a kis- és közepes kapitalizációjú amerikai részvények már nem emelkednek, az ezeket tartalmazó Russel 2000 index február óta stagnál, miközben a legnagyobb cégek részvényeit összefogó S&P–500 index folyamatosan emelkedik, szinte nap mint nap új csúcsot dönt. Egy a CNBC által megszólaltatott elemző szerint ez a folyamat azt jelzi, hogy a befektetők a piacra érkező pénz apadását, az amerikai monetáris politika szigorodását, első lépésként az eszközvásárlási program kivezetését várják. A szakember szerint ugyanezt jelzi az is, hogy a kétéves és tízéves amerikai államkötvények hozama közti különbség 1,6-ről 1 százalékra csökkent az elmúlt öt-hat hónap folyamán.

A Fed bostoni igazgatója is nyilatkozott a CNBC-nek, és azt mondta, hogy szerinte szeptemberben bejelenthetik az eszközvásárlási program csökkentését, már csak azért is, mert jelenleg már messze nem azt a szerepet tölti be, amit szántak neki, 

már nem olyan hatékony, mint a válságkezeléskor, illetve a gazdaság újraindulásának a kezdetén volt, 

leginkább azért, mert már nyoma sincs a válságnak.

A részvénypiacok kétségkívül meg fogják érezni a többletlikviditás elapadását, hisz a pénz úgy élteti a tőzsdét, mint forrás a patakot, de ezzel a befektetők vélhetően tisztában vannak, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalata alapján a Fed a tőzsdei mozgásokat is figyeli, és ha gyors esést, összeomlásra utaló jelenséget tapasztal, 

rugalmasan módosít monetáris politikáján, attól tartva, hogy egy ilyen folyamat megakasztaná a megindult gazdasági fellendülést.

Az ilyen vagy hasonló jelenségekre most általában is jobban figyelnek a jegybankok, ezt jelzi, hogy az MNB is hangsúlyozta az állampapír-vásárlási program fokozatos csökkentésével, illetve kivezetésével kapcsolatban, hogy ha az állampapírpiac likviditási helyzetét nem tartja elég stabilnak, akkor ennek fenntartása érdekében bármikor kész akár a heti vásárlások mennyiségének az átmeneti növelésére is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.