Aranyat érnek az állami milliárdok

Megsokszorozódott a magyar sport állami finanszírozására fordított összeg 2010 után. Gyurcsányék kormányzása idején szinte nem volt olyan ország Európában, ahol ilyen kevés költségvetési pénz jutott volna erre a területre. A sport megbecsülése erősíti az egészséges életmódot, javítja az országimázst és rengeteg gazdasági haszonnal is jár.

2021. 08. 17. 7:30
null
20210620 MN Budapest EURO 2020 Magyarorszag Franciaország Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói olimpia eredményeire is rátenyerelt a politika. A balliberális oldalról negatív felhangok kísérték az utóbbi 25 év legsikeresebb szereplését. Ez azért érdekes, mert a Gyurcsány-korszak idején Pekingben tíz éremmel kevesebbet szerzett hazánk, mint most. Nem véletlen, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung 2008 augusztusában csalódáskeltő szereplésről cikkezett. Ezt írta: „Elöregedett sporttelepek, megdöbbentő állapotban lévő edzőtermek, alulfizetett edzők, az iskolai sportfoglalkozások elhanyagolása, csenevész állami pénzügyi támogatás jellemzi az ágazatot.” A szerző idézte Balczó András többszörös olimpiai bajnokot, aki a Gyurcsány Ferenc vezette kormányt nevezte meg felelősnek: 

 

Egy olyan kormány számára, amely kizsákmányolja az országot, az összeomlás szélére juttatja a magyar mezőgazdaságot és egészségügyet, csak útban van egy egészséges nemzeti öntudat és a sport mint az identitást meghatározó tényező, emiatt csökken a sport pénzügyi támogatása.

A lap idézte Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnökét is. Ő ezt mondta: „A krónikus alulfinanszírozottság térdre kényszerítette a sportot. Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol mindössze az államháztartás 0,2 százalékát fordítják a sport támogatására. Pénz híján pedig a szakemberek külföldre mennek, az infrastruktúra elöregedett marad, nem viselik gondját a sporttelepeknek.” A német lap végül megjegyezte: „Az illetékes miniszter első reakciója ugyanakkor nem ad okot derűlátásra, az éles bírálatok ellenére nem kíván változtatni a sporttámogatás jelenlegi gyakorlatán.” A balliberális kormányzás után ezen a téren is alapvető változások történtek.
 

– A 2010 előtti időszakhoz képest sokszorosára nőtt a sport állami finanszírozása. Ez indokolt volt, mert a rendszerváltás után teljesen magára maradt ez a terület. A sportolók kimagasló olimpiai teljesítménye egy ­ideig elfedte a valóságot, amellyel végül a pekingi játékok eredménye szembesítette az országot. Pedig az volt a rea­litás – mondta a Magyar Nemzetnek Szabados Gábor. A sportközgazdász jelezte: az összes éremszám, az összes pontszám mutatja meg érdemben egy szereplés sikerességét. Szintén kifejező, hogy hány sportágban érnek el eredményeket egy olimpián a versenyzők: ha ez számos, akkor az azt mutatja, hogy a helyzet kedvező. 

 

A ­tokiói szereplésen látszik, hogy széles és sokszínű a magyar sportélet.

– Az eredményeket azért tudja befolyásolni az állami támogatás mértéke, mert nem mindegy, hogy milyen infrastrukturális körülmények között készülnek a sportolók. Így az sem mindegy, hogy az edzőknek kell-e másodállást vállalniuk, a legjobb mestereket itthon tudjuk-e tartani, milyen lehetőségek vannak az edzőtáborozásra, hogyan juthatnak el a versenyekre a sportolók, kell-e szponzorok után futkosni – magyarázta a szakértő.
Szabados Gábor hangsúlyozta, hogy a sikeres olimpiai szereplés kiválóan népszerűsíti az egészséges életmódot, több fiatalt terel a sportolás felé. Ennek gazdasági haszna is van, mert a mozgás hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ezzel csökken a teher az ellátórendszeren. 
– Az olimpiai sikerek erősítik a nemzet összetartozását is, de kiváló alkalmak az országimázs építésére is. Ez igaz az olyan nemzetközi sporteseményekre is, amelyeknek már Magyarország is helyet tud adni. Gondoljunk csak a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseire! Ennek szintén van gazdasági haszna, mert azonkívül, hogy forgalmat generálnak a turizmusnak és a vendéglátásnak,  befolyásolják a befektetők döntését is, amikor kiválasztanak egy országot a beruházásaikhoz – tette hozzá a sportközgazdász.

 

(A borítókép az idei labdarúgó Európa-bajnokságon készült, amelyen a Budapesten rendezett magyar-francia mérkőzés hazai szurkolói láthatók. Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.