Egymásra találtak a magyar vállalkozók

Összefogva és egymást segítve fejlődhetnek tovább az erdélyi magyar vállalkozók, akik a hét végén Marosvásárhelyen találkoztak az első regionális gazdasági fórumon. A találkozón mintegy 140 vállalkozó volt jelen, partneri kapcsolatokat építettek ki és közös javaslatokat tettek a további fejlődéshez.

2021. 09. 23. 11:45
POTÁPI Árpád János
Marosvásárhely, 2021. szeptember 17. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Pro Economica Alapítvány szervezésében, a Design Terminallal való szakmai partnerségben megszervezett I. Erdélyi Gazdasági Fórum gálavacsoráján Marosvásárhelyen 2021. szeptember 17-én. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindent megtesz a magyar kormány, így a nemzetpolitikai államtitkárság is a határon túli vállalkozók megerősítéséért, az összefogás elősegítéséért, ezért szerveztük meg az I. Erdélyi Gazdasági Fórumot is a Pro Economica Alapítvánnyal közösen, a Design Terminal szakmai partnerségével – emelte ki a Magyar Nemzetnek a hétvégi rendezvényről Potápi Árpád János. A nemzetpolitikai államtitkár úgy fogalmazott: a kétnapos rendezvény célja az volt, hogy keretet teremtsen a széles körű párbeszédre az erdélyi magyar vállalkozások helyzetéről. A rendezvényen csaknem másfélszázan vettek részt.

Hajnal Virág, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője a rendezvényről a Magyar Nemzetnek kiemelte: hat éve foglalkoznak intenzíven a külhoni magyar vállalkozókkal, és fokozatosan építették ki velük a kapcsolatot. – Korábban arról volt szó, hogy innen, az anyaországból mentoráltuk a határon túli magyar vállalkozókat, és próbáltunk közösséget építeni Kárpát-medence-szerte. 

Úgy tapasztaltuk azonban, hogy helyben is megvan a tudás, megvannak a nagyvállalkozók, akik segíteni tudják a kisebbeket. 

Ennek fontos állomásaként két éve a Vajdaságban, majd utána Erdélyben is elindult a nagyvállalkozói mentorprogram, amelyben már helyben képeztünk ki mentorokat – mutatott rá Hajnal Virág. 

Az I. Erdélyi Gazdasági Fórum ötlete a júniusi, mezőkövesdi, Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók VI. Találkozóján merült fel, ahol ezúttal már nemcsak kis- és közepes, hanem nagyvállalkozók is részt vettek. A hagyományteremtő gazdasági fórum megszervezését az is indokolta, hogy Erdélyben a magyarság területileg széttagolt, a vállalkozók egymástól nagy távolságra működnek. Ám ha megismerik egymást, akkor már jól együtt tudnak dolgozni, és közösen meg tudják fogalmazni, hogy mire van szükségük a sikeres működésükhöz, és mik a megoldásra váró feladatok. 

Ezért hívták össze Erdély minden megyéjéből a vállalkozói szervezeteket és a nagyvállalkozókat. Emellett a nagyvállalkozói mentorprogram folytatásához is keresték a további szereplőket, akik a második szakaszban szeretnének részt venni. 

– A fórumon több fontos javaslat is elhangzott, így többek között az, hogy közösen erősítsük meg a vállalkozások Kárpát-medencei régiós és mikrorégiós hálózatát. Fontos lenne, hogy minél többen családi vállalkozássá alakuljanak át, hogy az utódok bekapcsolódjanak a munkába. Javítani kell a felsőoktatás, a szakképzés és a vállalatok együttműködését, illetve fontosnak tartják a fia­talok pénzügyi képzését is – fogalmazott Hajnal Virág.

Nagy Zsolt, a gazdasági fórum egyik ötletgazdája úgy vélekedett: nagyon fontos volt a rendezvény, mert így a vállalkozói szektor szereplői meg tudták osztani elképzeléseiket, elvárásaikat arról, hogy mit szeretnének látni a magyar gazdasági nemzetpolitikában. Az erdélyi nagyvállalkozó, aki 2004 és 2007 között az akkori román kormány távközlési és informatikai minisztere volt, a párbeszéd fontosságát emelte ki, és azt, hogy jó lenne, ha minden régióban sikerülne ilyen gazdasági fórumot szervezni. Szavai szerint 

szükség lenne arra is, hogy a külhoni és az anyaországi gazdasági élet szereplői is találkozhassanak, és közös stratégiát dolgozzanak ki.

Gogolák Zsolt gyakorló nagyvállalkozó szerint egy ilyen fórum üzletet is hozhat a szereplőknek, mert ugyanolyan értékeket valló emberek találkoztak a rendezvényen, akik személyesen ismerhették meg egymást. – A személyes találkozás sokkal erősebb kapcsolatot tud teremteni, mint az online világ, és így valószínűbb, hogy lesz is az együttműködésnek folytatása – fűzte hozzá.

Borítókép: MTI/Kiss Gábor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.