időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Tízmilliókkal drágult egy ház megépítése

Pintér Balázs
2021.09.14. 14:16
Tízmilliókkal drágult egy ház megépítése

Emberemlékezet óta nem volt példa olyan mértékű drágulásra az építőanyagoknál, mint az elmúlt egy évben. Mindez sokkal inkább érinti a lakásfelújítókat, a saját házat építőket, mint a nagyberuházókat. – A projektgazdák előre készülnek, csupán annyi történik, hogy például a nyílászárókra a korábbi három helyett már hét helyről kérnek be ajánlatot, és ha kell, akár külföldi forrást, gyárakat is megnéznek annak érdekében, hogy minél olcsóbban tudják beszerezni a szükséges darabszámot. A beruházók tudnak várni egy-egy hónapot is a megrendelésekre, ehhez csak át kell ütemezniük az építkezést – magyarázta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. Mint rámutatott,

a hétköznapi lakásfelújító ugyanezt a tortúrát öt-tíz ablakért soha nem fogja megcsinálni: megnéz két Tüzépet, kiválasztja az olcsóbbat, de ez a megoldás a jelen helyzetben nagyjából ötven százalékkal drágább lesz, mint ami az eredeti költségvetésben szerepelt.

– Ha valaki 60 millió forintból szeretett volna építeni egy évvel ezelőtt egy házat, az most legalább 70–80 millió forintra fog kijönni – jelezte az ingatlanszakértő, hozzátéve, hogy sokan a házat, a kocsibeállót, a kerítést később, apránként fejezik majd be. Ugyanakkor aki befektetői szemlélettel épít házat, képes lehet elengedni az építkezést, amikor már érezhető, hogy nem lesz elég a tervezett keret. Így előfordulhat, hogy Horvátországhoz hasonlóan itthon is nő majd a félkész házak aránya a lakáspiacon. – Tömegesen azért nem várható ez a jelenség. Ilyenkor sokan dacból is végigcsinálják az egészet, még ha anyagilag rosszul jönnek is ki belőle – mutatott rá Gadanecz Zoltán.