A piaci szereplők is segíthetik a nehéz helyzetbe került állattartókat

Egy év alatt a második jelentős költségnövekedéssel szembesülnek a gazdák, miközben az alacsony kereslet okozta túlkínálat lenyomja az árakat.

Nagy Kristóf
2021. 10. 25. 18:00
Mohács vágóhíd, élelmiszer, húsipar, mezőgazdaság, bonafarm ,Csányi Sándor, sertés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan tovább csökken a hasított sertés felvásárlási ára, miközben az állattartók előállítási költségei drasztikusan emelkednek. A sertéságazatra nehezedő nyomás enyhítése érdekében a kaposvári Kométa a hasított sertés kilogrammonkénti felvásárlási árát nem csökkenti 1,20 euró alá akkor sem, ha a piaci árak tovább zuhannak. Hazánk egyik legnagyobb sertéshús-feldolgozója közleményében emlékeztetett: 

az egész hús-termékláncban nehéz a helyzet. A feldolgozók munkáját nehezíti a globális anyag- és eszközhiány, valamint a megakadások az ellátási láncban. Az egekbe szökött energiaárak veszélyeztetik az egész terméklánc jövedelmezőségét. A megfelelő munkaerő felvétele és megtartása az élelmiszergyártóknál pedig a munkabérek folyamatos emelését követeli meg.

Sosem látott bizonytalanság van a sertéspiacon – emlékeztetett a Kométa. Keresleti oldalról felvevőországok estek ki, miután Kína visszafogta európai megrendeléseit, kínálati oldalról pedig megnövekedett előállítási önköltség a jellemző. Utóbbira hatással vannak a megemelkedett takarmány- és energiaárak, valamint a szektorra jellemző erőteljes bérnövekedés. 

A túlkínálat már olyan mértékű, hogy az európai sertésipar negyedével-ötödével többet termel a keresletnél, aminek hatására az iparág szereplői már önköltség alatt kénytelenek működni, a gazdák csak rendkívül alacsony áron tudják eladni a sertéseket. Az ágazati elemzők szerint nem kizárt, hogy idén a hasított sertés felvásárlási ára tovább, akár az 1,10 eurós kilogrammonkénti ár alá csökkenhet.

A közelmúltban a kiskereskedelmi szereplők közül elsőként az Aldi vállalta, hogy állandó termékkínálatában kizárólag magyar friss húst értékesít a jövőben. A lépést idővel a többi lánc és diszkont is követheti. A döntés azért is jelentős, mert 

korábban a hazai állattartók pozícióját érdemben rontotta a multiknak az a gyakorlata, hogy jelentős piaci túlkínálat esetén a jóval olcsóbb importkészleteket vásárolta fel és értékesítette a magyar fogyasztóknak.

Ahogy korábban írtuk, az állattartókat egyre nehezebb helyzetbe hozzák a világpiaci folyamatok. Az elmúlt egy évben közel hatvan százalékkal emelkedett a gabona, ezzel együtt pedig a takarmány ára. Most az energiaárak példátlan emelkedése és a munkaerőhiány okoz további költségnövekedést. Ráadásul a Covid–19-világjárvány megjelenésével drasztikusan visszaesett a kereslet, amely az újranyitást követően sem állt vissza a pandémia előtti szintre. 

A kilátások sem kecsegtetnek sok jóval: a gabona és az energia árának jelentősebb csökkenése egyelőre nem látható, a növekvő munkaerőköltség pedig elsősorban a szintén dráguló beruházásokkal védhető ki. 

A tartósan magas önköltség mellett szintén tartós maradhat az alacsony kereslet, mivel az újabb járványhullámok és az alternatív fehérjéket népszerűsítő kampányok hosszabb távon visszafoghatják a fogyasztást. 

Az állatbetegségeket okozó vírusok miatt pedig a piaci lehetőségek is beszűkültek az elmúlt években.

Borítókép: Mediaworks

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.