időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Komoly bajba kerülhetnek a gazdák a megugró energiaárak miatt

Nagy Kristóf
2021.10.09. 06:49 2021.10.09. 07:52
Komoly bajba kerülhetnek a gazdák a megugró energiaárak miatt

Rövid idő alatt már a második történelmi léptékű árrobbanással néz szembe a mezőgazdaság: a takarmányárak tavalyi jelentős drágulása után most az elszálló energiaárak miatt. Az Európában közel húszszázalékos gázáremelkedés az agrárium szinte minden területén komoly sokkot okoz. A tejtermelők már jelezték: válságintézkedésekre van szükség, különben a tehenészetek csődje és a kényszervágások időszaka köszönthet be a tejpiacon. A növénytermesztőket a műtrágyahiány fenyegeti.

Rendkívül nehéz időszak várhat a hazai agrárium szereplőire is az egész Európát sokkoló, példátlan energiaár-emelkedés miatt. A gazdák önköltségének emelkedése a mezőgazdaság szinte minden területén borítékolható. A rövid idő alatt közel húszszázalékos energiaköltség-többlet immár komoly veszélyt jelenthet a hazai növény- és állattartók működésére is. 

Az előállítási költségek területenként eltérő mértékben emelkednek ugyan, de a közvetett hatások minden gazdát elérnek. A globális problémák miatt világszerte tovább emelkedik az élelmiszerek ára.

Az állattartókat sújthatja legjobban az energiaár-válság. Ennek oka, hogy az állati termékpályán egy éven belül már a második árrobbanással kell szembesülniük a gazdáknak.

Tavaly ősszel szintén sosem látott mértékben és ütemben indultak emelkedésnek a gabonaárak. Ezzel az állattartók önköltségének nagyobb részét jelentő takarmány ára is az egekbe szökött. A korábban elképzelhetetlennek tartott magas árszint ráadásul tartósnak bizonyul, az árváltozásra pedig lehetetlen volt érdemben felkészülni.

Az önköltség emelkedését a hazai szereplőknek egyelőre elenyésző mértékben sikerült érvényesíteniük a kiskereskedelmi árakban. A bajokat tetézi, hogy a koronavírus-járvány megjelenésével a kereslet azonnali érdemi visszaesése, majd lassú felfutása miatt 

a felvásárlási árak, vagyis a gazdák bevétele a termelési költségek jelentős emelkedésével szemben alig változott.

Azok a termelők sem lélegezhetnek fel, akik viszonylag magas átvételi árakról egyeztek meg a felvásárlókkal, mivel a bevétel szinte sehol sem nőtt olyan mértékben, ami ellensúlyozhatná a mostani energiaársokkot.

Az árrobbanás következményei a növénytermesztőket sem kerülik el. Bige Zoltán, a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója a minap azt mondta, hogy az egész műtrágyapiacon úrrá lett a pánik a földgáz áremelkedése miatt. Többen a termelést is visszafogták. Beavatkozás híján műtrágyahiány alakulhat ki, amely súlyos esetben a terméshozamok jelentős visszaesésével járna.

A nehéz helyzetbe került ágazatok talpon maradását a kormány a vírusválság alatt jelentős állami támogatásokkal segítette. Ezek egy része továbbra is elérhető, illetve komoly segítséget jelenthet, hogy a közvetlen termeléshez kötött támogatások előlegfizetése az uniós szabályok adta lehető leghamarabbi időpontban, október közepén kezdődik. 

Az energiaárak példátlan emelkedése a mezőgazdaság minden ágazatát érinti, egyebek mellett a szállítási költségek jelentős emelkedése miatt is. Komoly költségnövekedést okoz emellett a dráguló munkaerő, amely ráadásul egyre kevésbé áll rendelkezésre.

A tejpiac már a legrosszabbra készül 

Megkongatta a vészharangot a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Kiemelték: az elmúlt egy évben a tejtermelés során felmerülő költségek szinte minden elemét érintő ilyen gyors és kíméletlen emelkedésre még nem volt példa. A folyamat az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok működését teljes mértékben ellehetetleníti. A helyzet olyan súlyos, hogy egyre többekben felmerül a tehenészetük felszámolása és az állatok levágása. A tejpiaci pánik annak ellenére óriási, hogy év végéig még az átvételi árak emelkedése várható. A terméktanács ezért az állami támogatások fokozását, a termeléshez kötött támogatások mielőbbi teljes kifizetését, garanciavállalás mellett nyújtott olcsó forgóeszközhitelek elérhetővé tételét, valamint piacvédelmi kormányzati intézkedéseket sürget.

Borítókép: Havran Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.