Gyenge lett a szeptember a tőzsdék többségén

Lefordultak a közel egy éve megállás nélkül emelkedő tőzsdeindexek szeptember folyamán, a háttérben főleg az inflációs nyomás fokozódása állhat. A BUX ugyanakkor szárnyalt, de ez sem véletlen.

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 01. 17:10
Már csak kedden lehet kereskedni az áramszolgáltatók papírjaival Fotó: Világgazdaság/Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtört a múlt hónapban a főbb részvénypiacok emelkedő trendje, a szeptembert még nagyjából történelmi csúcson, mindenkori legmagasabb értékükön kezdő indexek a hónap folyamán 5-6 százalékkal kerültek lejjebb. Ez a mérték önmagában még nem mondható soknak, bőven lehet egészséges korrekció is a sok emelkedés után, azonban több tényező van, ami arra utal, hogy a befektetők aggódni kezdtek egyes gazdasági folyamatok miatt.

Az esés széleskörű volt, azaz a legtöbb szektor, iparág részt vett benne, és a hónap második felében jelentkezett túlnyomórészt, abban az időszakban, amikor még a nagyobb jegybankok vezetői is kezdték felismerni, hogy az inflációs hatások tartósabbak a vártnál, és közben egy új, ijesztő jelenség is felbukkant: rakétaként emelkednek az energiaárak. Ezek a tényezők óhatatlanul jegybanki szigorításhoz, kamatemelésekhez vezethetnek, ami viszont csökkenti a részvények vonzerejét változatlan áron, hiszen a kamatemelésekkel párhuzamosan az állampapírok hozama is emelkedik, ezért a befektetők a részvények helyett a kötvények felé fordulnak. Ráadásul a két legnagyobb jegybank, az EKB és a Fed meg fogja szüntetni eszközvásárlási programját, így 

csökken majd a piacra áramló, és eddig a részvényárfolyamokat fűtő pénzmennyiség.

Érdekes lesz, mit hoz az október a piacokon, hiszen ez amúgy is rendszerint az év egyik legaktívabb, legváltozékonyabb hónapja a tőzsdéken, ami a mostani helyzetben különös jelentőséggel bírhat. A legfőbb tényező feltehetően az lesz, hogy enyhül-e a jelenleg igen erős inflációs nyomás, és döntő lesz az is, hogyan reagál és mit kommunikál majd a két óriás jegybank októberi kamatdöntő ülésén.

Érdekes módon a hazai tőzsdeindex, a BUX szembement a nemzetközi trenddel, és szépen emelkedett még szeptember utolsó napjaiban is. Az ok nem véletlen: a BUX súlyának nagy részét három részvény: az OTP, a Mol és a Richter adja. Márpedig az első kettőnek nem rossz a mostani környezet: a kamatok emelkedése a kamatmarzs szélesedése által kedvező az OTP-nek, a Mol pedig az olajár emelkedéséből profitál. 

Az olajipari részvény a hónap utolsó harmadában 10 százalékkal drágult, 

az OTP a hónap utolsó napjaiban kezdett meredek emelkedésbe, igaz, pár hete járt már magasabban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.