Környezet- és költségkímélő hitelek

Eldördült tegnap a startpisztoly, már az induláskor féltucatnyi banknál igényelhető volt a Zöldotthon program kedvezményes hitele. A kezdő csapathoz a következő napokban várhatóan újabb hitelintézetek csatlakoznak. A forrás kamata legfeljebb 2,5 százalékos, ám az eltérő felszámolt költségek miatt érdemes átnézni a kondíciókat, mert akár milliókat spórolhatunk.

Horváth Éva
2021. 10. 05. 6:30
Nagykanizsa, 2019. március 4. Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét. MTI/Varga György Fotó: Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár hetvenmillió forintos összegig vehetnek fel tegnap óta a Zöldotthon program keretében hitelt azok, akik a forrást kizárólag zöld, új építésű ingatlanok megvásárlására vagy felépítésére fordítják. Ezek négyzetméterenkénti energiaigénye évente legfeljebb kilencven kilowattóra lehet, és legalább BB energetikai besorolásúnak kell lenniük. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a háztartás energiaigényét legalább 25 százalékban megújuló energia, például napelem fedezi. A zöldhitel a piaci konstrukciók­nál jóval olcsóbb, legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású lakáscélú forrás. A bankok folyósítási díjként legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százalékát számolhatják fel, de százezer forintnál semmiképp sem lehet magasabb ez az összeg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu szakportál. A hitelintézet ezen felül csupán a külső szakértői munkákat igénylő díjjal, mint például az értékbecslő díjával növelheti a kért összeget. A programhoz a jegybank kétszázmilliárd forintos keretösszeget biztosít a hitelintézeteken keresztül a lakossági ügyfeleknek – számolt be erről korábban a Magyar Nemzet is.

Már rögtön a kedvezményes termék megjelenésekor komoly verseny alakult ki a zöld lakáshitelek piacon a Money.hu gyűjtése szerint. Olyannyira, hogy akadt olyan pénzügyi intézmény, amelyik azonnal engedett a maximum 2,5 százalékos kamatból. 

A hitelre rakódó költségek azonban bankokként meglehetősen eltérő képet mutathatnak, ezért ajánlatos részletesen összevetni az egyes pénzügyi intézmények ajánlatait.

A Gránit Bank rögtön két termékkel nyitott: a lakáshitel az 1,99 százalékos kamat mellett új lakás vásárlásakor 2,15, míg új lakás építésekor 2,2 százalékos thm (teljes hiteldíjmutató) mellett igényelhető. A Raiffeisennél 2,53, a CIB-nél 2,62, az Ersténél pedig 2,66 százalékos thm-mel érhető el a kölcsön. A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézetek – a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank – ügyfelei a Takaréknál új lakás vásárlása esetén 2,77, új lakás építésénél 2,8 százalékos éves thm-mel számolhatnak. Mint a Magyar Bankholding a közelményében rámutatott: a két új, zöld hiteltermék egymástól függetlenül, önállóan, de együttesen is igénybe vehető. A K&H zöld lakáshitelének elindulásáról már tegnap délután érkezett a hír, a bank 2,6–2,7 százalékos thm-mel kínálja, akár nullaszázalékos csok mellé felvehető hitellel.

A bankok folyósítási díjként legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százalékát számolhatják fel, de százezer forintnál semmiképp sem lehet magasabb ez az összeg

A Bank360.hu arról közöl információkat, hogy mely banknál mekkora lesz a hitelösszeg, s azt milyen hosszú futamidőre adják. Összesítésük alapján a nagyobb hitelintézetek közül szinte mindegyik tervezi, hogy a napokban megkezdi a zöldhitel értékesítését.
A Budapest Banknál, a Gránit Banknál és a CIB-nél a felvehető hitelösszeg legalább egy-, legfeljebb hetvenmillió forint között alakul, a választható futamidő 5–25 év. Az Erste Banknál ugyanilyen futamidőkkel lehet számolni, viszont legalább négymillió forintot kell igényelni ebben a konstrukcióban. Az MKB Banknál és a Takarékbanknál a felvehető hitelösszeg legalább kétmillió forint, a futamidő pedig 10–25 év, illetve 6–25 év között mozog. Az OTP Bank oldalán jelenleg egy rövid tájékoztató olvasható, amely alapján napokon belül ott is elindul a zöldhitel értékesítése. A Sberbanknál ugyanakkor jelenleg szünetel a jelzálog-hitelezés, így nem tervezik az MNB Zöld lakáshitel bevezetését sem.

Most is előny  a gyerekvállalás
A kedvezményes konstrukció kidolgozói arra is ügyeltek, hogy a zöldcélok mellett ebben az esetben is jelenthessen további könnyítéseket a gyermekvállalás az igénylőknek: a Zöldotthon program kombinálható a családi otthonteremtési kedvezménnyel, a csokkal. Így a maximális hetvenmillió forintos hitelösszeg egy részét kamatmentes csokhitelként lehet felvenni, ami két gyerek esetén tízmillió, három gyerekkel pedig 15 millió forint. Utóbbi esetben tehát 15 millió forint kamatmentes lakáshitel és legfeljebb 55 millió forint 2,5 százalékos kamatozású zöld lakáshitel fordítható az új ingatlanra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.