Milliós károkat okoznak a kókler vállalkozók

Nem túl erős az építőiparba vetett bizalom a megrendelők részéről, különösen a Közép-Magyarország régióban rossz a helyzet, ahol egy friss felmérés szerint a legtöbben voltak kontár munka szenvedő alanyai. Ez átlagosan egymillió forintos kárt okozott a megrendelőknek.

2021. 10. 12. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden harmadik megrendelő szenvedett kárt kontár módon elvégzett építési, felújítási munkákból fakadóan az elmúlt egy évben.

A Mapei Kft. reprezentatív kutatása szerint a kontármunka leginkább a Közép-Magyarország régióban, illetve Budapesten jellemző, ahol tízből négyen voltak elszenvedői annak.

Az egy kontármunkára jutó átlagos kárösszeg igen magas, több mint 753 ezer forintot tett ki. Sőt Budapesten és Pest megyében a válaszadók által jelzett átlagos kárösszeg majdnem elérte az egymillió forintot,

igaz, a Dél-Dunántúlon ennél lényegesen kevesebb, 368 ezer forint. – Ez óriási szám, ami milliárdos nagyságrendű károkat jelent évente. Ez az összeg a hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás negyede – hívta fel a figyelmet Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője.

A cég 2250 fő megkérdezésével augusztusban készített reprezentatív kutatásában az építőipar iránti bizalmat is megpróbálták felmérni egy bizalmi index meghatározásával, 0 és 5 pont közötti értékkel. A válaszok alapján az országos építőipari bizalmi index 3,53 pontot tett ki, de a Közép-Magyarország régióban jóval rosszabb az osztályzat, csak 3,32 pont.

Az eltérő bizalmi index a helyi sajátosságok mellett vélhetően összefügg az építkezések és felújítások számával. A Pest megyében és Budapesten folyó nagyszámú építkezés és felújítás sok szakembert vonz az ország minden területéről, köztük sok kontárt. Emellett a szakemberek hajlamosak túlvállalni magukat, különösen azokon a területeken, ahol a nagyszámú építés és felújítás miatt akut szakemberhiány alakul ki. Mindez kihat a minőségre

– magyarázta Markovich Béla. A válaszadók a villanyszerelőkkel a legelégedettebbek (3,95 pont), a generálkivitelezőkkel pedig a legkevésbé (2,89 pont). Feltehetően az utóbbiak iránti alacsony bizalom oka, hogy őket terheli minden szakterület legapróbb hibája is.

Markovich Béla szerint a kókler munka arányát csak közös fellépéssel lehet a kritikus szint alá szorítani. – Ehhez egyrészt fejleszteni, képezni kell a szakembereket szakmai és menedzsmentterületen, hogy megfelelő színvonalon szolgáltassanak, és ne vállalják túl magukat. Másrészt meg kell tanítani a megrendelőt, hogy ismerje fel a kóklereket, és ne adjon megbízást megbízhatatlan kivitelezőknek. Az államnak pedig enyhíteni kellene az időnyomáson, meg kellene például hosszabbítani az otthonfelújítási program határidejét, mert a megrendelők kapkodnak a támogatás kihasználása érdekében – fejtette ki az ügyvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.