Milliárdok jutnak a vasúti cargo támogatására

Ebben az évben egymilliárd, 2022 és 2025 között pedig 6,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a vasúti árufuvarozás fontos, de költséges válfaját, az úgynevezett egyeskocsi-fuvarozást. Ez teszi lehetővé számos hazai középvállalatnak, hogy áruját eljuttathassa az exportpiacokra.

2021. 11. 05. 16:42
null
Budapest, 2015. július 15. Tehervonatok a Ferencváros Keleti rendező pályaudvaron 2015. július 15-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasúti egyeskocsi-teherfuvarozás állami támogatására vonatkozó keretszerződéseket írtak alá a sikeres pályázatot benyújtott árufuvarozó vasúti társaságok, többek közt a GYSEV Cargo és a Rail Cargo Hungaria Zrt. A támogatást az innovációs tárca nyújtja – közölte lapunkkal a MÁV. 

A következő öt évben összesen több mint 26 milliárd forintos állami hozzájárulás javítja a környezetkímélő vasúti teherfuvarozás versenyképességét.

A szolgáltatás fenntartása közel kétezer vasutasnak biztosít hosszú távon munkahelyet, hozzájárul a vasúti pályakapacitás jobb kihasználtságához is, évente mintegy négyszázezer kamiontól mentesíti a közutakat.

Rendező pályaudvar tolatómozdonyokkal. Fotó: MTVA/Jászai Csaba

A magyar kormány döntése szerint az árufuvarozó vasutak az egyeskocsi-fuvarozási szolgáltatásuk fenntartása érdekében 2021-ben várhatóan egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, míg a 2022–2025 közötti időszakban a megpályázható keretösszeg évi 6,4 milliárd forint. 

Az egyeskocsi-teherfuvarozás állami támogatása fontos mérföldkő, aminek jóvoltából az egyszerre legfeljebb néhány kamionnyi áru mozgatását igénylő vállalkozások számára is megoldást nyújt a vasút.

Az egyeskocsi-fuvarozás során ugyanis az áru akár egyetlen vasúti kocsiban útnak indítható, iparvágányon közvetlenül a vállalkozások telephelyeiről is. A számos előnyt kínáló, bármilyen áru szállítására alkalmas egyeskocsi-szolgáltatás nemzetgazdasági szempontból nélkülözhetetlen. Fenntartását az állami támogatás teszi lehetővé, amely továbbra is biztosítja hétszáz magyar vállalat, köztük stratégiai nagyüzemek, kis- és középvállalkozások alapanyagellátását és termékeik piacra juttatását.

A vasúti árufuvarozásnak fontos szerep jut bizonyos anyagok, illetve termékek eljuttatásában, ezek közúti fuvarozását több európai ország hatóságai ugyanis nem engedélyezik. 

Számos, exportra termelő magyar vállalat esetében az egyeskocsi-fuvarozás jelenti az egyedüli megoldást az áru célba juttatására.

Az érintett vasútvállalatok egyeskocsi-fuvarozása biztonságos feltételeket teremt ahhoz, hogy a jövőben is kockázatmentesen továbbítsanak rendeltetési helyükre évi 2,3 millió tonna veszélyes árut. 

 

Borítókép: Tehervonat a ferencvárosi rendező pályaudvaron (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.