A DK sérelmezi a piacvédelmi lépéseket

Politikai és üzleti érdekek, nem pedig a magyarok szempontjai szerint rendezné a baloldal a stratégiai ágazatok erőviszonyait. Emiatt a versenyszféra nagy munkáltatóit évekig főtitkárként képviselő Dávid Ferenc, immár a DK szakértőjeként menetrendszerűen belerúgott a magyar tulajdonú kiskereskedelmi vállalatokba, miután a héten két, multiláncokat érintő törvénymódosításról döntött a parlament. A számokra nem sokat adó, gyurcsányista közgazdász nemzetellenes szavain felháborodott az áruházi munkavállalókat patrióta szemléletben képviselő szakszervezet. Szerintük Dávid Ferencet a külföldi cégek miatti aggodalom a teljes magyar élelmiszertermelő- és értékesítő piac ellenében késztette demagóg vágtára.

2021. 12. 17. 6:54
null
Budapest 2021.03.23. Aldi foto: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Dávid Ferenc ismét fordítva ül a lovon: a Demokratikus Koalíció (DK) szakpolitikusa a járvány első évében komoly forintmilliárdokat hazautaló külföldi láncokat félti, ezért nyíltan támadja a magyar tulajdonú, hazája iránt elkötelezett élelmiszer-kereskedelmi vállalatokat. Az üzleti szférát megjárt „szakpolitikus” szavai ráadásul a szakmaiságot is nélkülözték, ami felháborító – fogalmazott lapunknak Bubenkó Csaba. Az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke arra reagált, hogy a 2019-ben a párthoz szegődött gyurcsányista szaktanácsadó éles hangvételű kritikával illette az élelmiszerláncokat érintő jogszabály-módosítást a pazarlás témájában és a különadó miatt.

Az Egyenlő.hu elnöke emlékeztetett: a magyaroknak hasznos rendelkezéseket sorra torpedózza a DK, amely most gátlástalan és hamis állításokkal kampányoltat a szakpolitikusával, miközben Dávid Ferenc a nagyobb munkaadó vállalatok országos érdekképviseleti szövetségének főtitkáraként vált ismertté a kiskereskedelemben, míg közismerten baloldali kapcsolatokat ápolt a versenyszférában. 

– Dávid Ferenc most is azt állítja, hogy a kormány célirányos támadásba lendült a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok ellen, ami badarság. Szó sincs arról, hogy a multikat bokáztatnák a februártól 0,2 százalékkal megemelt felső sávval a különadónál, amit azoknak a multiknak kell megfizetnie, amelyek betelepedésük óta százmilliárdos nagyságrendű osztalékokat küldtek haza

– emlékeztetett Bubenkó Csaba. 

Ezért nevetségesnek tartja, hogy Dávid Ferenc a magyar piac érdekeit nem, a profitért betelepült cégek pénztárcáját viszont a honfitársai ellen kivont karddal védelmezi, de azt kifelejti kritikájából, hogy 2010 óta ugyanez a kormány biztosít olyan kedvező adózási és működési környezetet, amelyek érdekes módon mégis vonzók a külföldi befektetőknek.

– A háttérbeli tulajdonosok nyeresége miatti félelmet képviselve a magyarországi érdekeltségű cégeket, kkv-k ezreit így falhoz állítani egyenesen nemzetellenes, szégyenteli húzás, amit a politika diktál, nem a józan jövőbenézés – fogalmazott Bubenkó Csaba, aki szerint 

Gyurcsányék homályba rejtett, egyéni törekvéseit annyira sértik a patrióta nemzetgazdasági törekvések, hogy már kendőzetlenül kifejezik: nem az ország javát készülnek szolgálni 2022 után sem.

– A DK-féle politikai vonulat kimutatta a foga fehérjét: a hazai termelőkért, a vidék vállalkozá­saiért tett közös erőfeszítések láthatóan semmit nem jelentenek, inkább a magyar dolgozókat éveken át kizsákmányoló, kkv-k százait ellehetetlenítő multipolitika szolgálatába álltak. Ez nem arra utal, hogy a magyarok a stabil belső növekedés folytatását várhatnák tőlük. 

Pedig akad olyan kistelepülés a baloldal által lenézett vidéki Magyarországon, ahol a kisebb forgalmat is megbecsülő magyar boltos nélkül nem lenne közvetlen ellátás a környéken 

– emlékeztetett Bubenkó Csaba, elítélve Dávid Ferenc ellenérdekű szavait.

Az Egyenlő.hu vezetője szerint a hazai termelés után külföldre utalt nyereségeket a járványos előző év forgalma után kiugróan teljesítették a láncok, ezért a részükről nem elegáns az élelmiszer-pazarlás csökkentésének intézkedései miatt morogni, főleg, hogy nagyrészt uralják a piacot. 

A szakszervezet képviselője a multiknál fellángolt vita kapcsán megemlítette a közelgő szenteste nyitvatartásának kudarcba fulladt tárgyalásait is, amelynek során az ősz óta nem tudtak egyezségre jutni a cégek, hogy karácsony előtt 12 vagy 14 óráig tartsanak nyitva. 

Mint mondta, a már politikai magasságokba emelt ágazati felhördülés után beszédes, hogy a hetekig tartó sikertelen egyeztetések árnyékával a két vitatott módosításra ezen a héten mégis úgy döntöttek, hogy délben bezárják az üzleteket. 

– Ez a pandémia második megterhelő évének végén, amikor már októberben látszódott, hogy az idén már látványosan sokan költekeznek az üzletekben, elvárható és előrelátóbb döntés lett volna a dolgozók szempontjából. A láncoknál jellemzően már novemberben megszervezték az év végi beosztásokat, amihez akkor most mégis hozzányúlhatnak, ha van rá lehetőség és kapacitás az aranyvasárnapi hétvégére várt tömegek kiszolgálása közben – jegyezte meg az érdekvédő.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tegnap közölte, hogy a legnagyobb üzletláncok (Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar, Tesco) december 24-én 12 órakor zárnak be. A kereskedelmi törvény 14 óráig engedi az üzletek nyitvatartását ezen a napon. Az OKSZ tagvállalkozásai az áruházi dolgozók pihenése, családi ünneplésük segítése érdekében döntöttek a rövidebb nyitvatartás mellett. Kiemelték: a munkát végzőknek a járvánnyal összefüggő nagyobb terhelés miatt is több pihenőidőre van szükségük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.