Élelmiszerválság jöhet Európában, de Brüsszel nem lép

Az élelmiszeriparban is óriási gondot jelentenek az elszálló energiaárak. Ha Brüsszel nem tesz semmit, nagy baj lehet belőle.

Nagy Kristóf
2021. 12. 02. 6:34
null
Nitrogénművek Zrt. - Genezis, pétisó, műtrágya. foto: VG/Vémi Zoltán Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos élelmiszerválsággal nézhet szembe az Európai Unió, ha Brüsszel nem tesz semmit az energiaválság miatt kialakult helyzet kezelésére – hívták fel a figyelmet a gazdákra nehezedő nyomásra az Európai Parlament képviselői. 

Az Európai Bizottság ugyanakkor nem látja súlyosnak a helyzetet, ezért egyelőre nem akar beavatkozni a piaci folyamatokba.

A legnagyobb gondot a földgáz elszálló ára jelenti, amely nélkülözhetetlen a műtrágyagyártásban. Műtrágya nélkül jelentős hozamcsökkenés várható a növénytermesztésben, az árak pedig most érdemben veszélyeztetik az őszi vetést és a tavaszi fejtrágyázást. Daniel Buda román európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet,

amennyiben Brüsszel nem lép közbe, veszélybe kerülhet ötszázmillió európai állampolgár élelmiszer-ellátása. A képviselő szerint a műtrágya magas ára miatt tönkremehetnek a kisgazdaságok, ami súlyos önellátási zavarokat okozhat.

Michael Scannel, az Európai Bizottság szakbizottságának tisztségviselője ugyanakkor a Politico beszámolója szerint nyugalomra intett. Kiemelte: a bizottság elismeri, hogy súlyos terhet jelent a gazdáknak a műtrágya áremelkedése, ugyanakkor szerinte egyelőre nincs szükség beavatkozásra. Jelezte: amennyiben ennél is komolyabbra fordul a helyzet, akkor Brüsszel mérlegeli, hogy átmenetileg feloldja-e a dömpingellenes importkorlátozásokat. Ebben az esetben az uniós gazdák az orosz piacról és más harmadik országból is hozzájuthatnának folyékony műtrágyához. 

Scannel úgy látja, ezzel a lépéssel sem érhető el jelentősebb árcsökkenés. Az importkorlátozások lazítása ugyanakkor tovább nehezítené az európai műtrágyagyártók helyzetét.

A pandémia miatt kieső piacok, az elszálló takarmányozási költségek és az egyre drágább munkaerő, valamint a napjainkban is előforduló szállítási nehézségek mellett még mindig nem állt helyre a kereslet és a kínálat egyensúlya. Ezt az amúgy is kaotikus világ­piaci helyzetet tetézi a növénytermesztésben is megjelenő jelentős önköltségiár-emelkedés.

Magyarországon lesz elegendő műtrágya, ha kell, importból, állami segítségnyújtással fedezi a kormány a szükségleteket. Ennek konkrétumairól a következő napokban várható bejelentés 

– mondta a minap Nagy István. Az agrárminiszter emlékeztetett: míg egy intenzíven termelő, szántóföldi-növény­termesztéssel foglalkozó gazdálkodó

korábban hektáronként 50–85 ezer, jelenleg már 205–255 ezer forint értékben juttat ki a földjére műtrágyát.

Ehhez az áremelkedéshez ugyanakkor az is hozzájárul, hogy a hazai műtrágyagyártás meghatározó szereplője, Bige László milliárdos éveken át kartellezett, mesterségesen magasan tartva az árakat, ezáltal megkárosítva a magyar gazdákat és a magyar embereket. A tisztességtelenül megszerzett pénzből pedig árcsökkentés helyett nyíltan támogatja a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert.

Borítókép: Nitrogénművek Zrt. (Fotó: VG/Vémi Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.