időjárás 20°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Mi várható jövőre a tőzsdéken?

Fellegi Tamás Péter
2021.12.21. 06:57
Mi várható jövőre a tőzsdéken?

A részvénypiacok jó évet zárnak, a jövő évi teljesítményt már döntően meghatározhatják a kamatszintek. A legnagyobb hatása az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lépéseinek van, azonban nem egyszerű a helyzet: a magas infláció mellett arra is vigyázniuk kell, hogy a gazdasági növekedés ne akadjon el.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed sokáig nem akart tudomást venni az inflációról, így a kamatemelés szóba sem került, és az eszközvásárlási programot sem siettek leépíteni. A tőzsdék, amelyeket éltetett a bőséges pénz, szárnyaltak: még ha van is egy kis decemberi visszaesés, remek évet zárnak. 

A tőzsdéket a bőséges pénz éltette, a decemberi visszaesés ellenére is remek évet zárhatnak. (Fotó: Europress/AFP)

Az utóbbi hetekben azonban a Fed immár szembenézett az infláció veszélyével, hisz az olyan magas szintet ért el, mint a második olajválság utáni években, harminc-negyven esztendővel ezelőtt. 

Döntést is hoztak az eszközvásárlási program gyors kivezetéséről, ami a tőzsde szempontjából annyiban jelentős, hogy elapad a friss pénz, így nehéz elképzelni jövőre egy újabb, az elmúlt három évhez hasonló erős emelkedő trendet.

A piacok most még árazni próbálják, hogy mi is várható jövőre a monetáris politikában, de egyelőre nem számítanak túlzott szigorításra, amit az is mutat, hogy az amerikai tízéves állampapírok hozama mindössze 1,4 százalék. 

Vélhetően azért gondolják, hogy ennél magasabb kamatszint még a következő tíz év átlagában sem lesz, mert úgy vélik, hogy az infláció mellett arra is nagyon kell figyelnie a Fednek, hogy ne fékezze le a gazdaságot, ne essen vissza hirtelen a növekedés, azaz ne alakuljon ki stagfláció (stagnáló gazdaság magas infláció mellett).

Így a piac egyelőre azt árazza, hogy az utolsó kamatdöntő ülésen megemlített várható három kamatemelésnél rossz inflációs adatok mellett sem lesz sokkal több, így az amerikai alapkamat nem emelkedik egy-másfél százalék fölé. Ekkor a kamatszint a részvényárakat sem viseli meg komolyabban, nem áramlik át olyan mértékben a pénz a kötvénypiacra, ami a tőzsdék mélyrepüléséhez vezetne, így ebben az esetben oldalazó mozgás, esetleg kisebb esés várható jövőre a Morgan Stanley egyik portfóliómenedzsere szerint.

Ha azonban az infláció tovább emelkedik vagy hatástalanok a visszaszorítására tett lépések, és magas szinten stagnálni kezd, emellett a gazdasági növekedés is viszonylag robusztus, akkor a Fed elszánhatja magát további szigorításra a szakember szerint, és ez már a jelenlegi, fundamentálisan értékelve viszonylag magas részvényárfolyamok mellett komolyabb esést is kiválthat a tőzsdéken. Persze még ha húsz-harminc százalékkal esnének is a főbb indexek, ez a hosszabb távú emelkedő trendben még mindig nem hozna törést, annak csak korrekciója lenne.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bloomberg)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.