Nehéz döntés előtt az Európai Központi Bank

Az egyszerre jellemző infláció és eladósodás nagy kihívást jelent.

Fellegi Tamás Péter
2021. 12. 16. 5:45
null
GERMANY-EU-ECB-EUROZONE-RATES-BANKING Fotó: ARMANDO BABANI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

M tartja kamatdöntő ülését az Euró­pai Központi Bank (EKB), és a már az eurózónában is jelentkező igen magas inflációs adatok miatt nem várhat tovább a monetáris szigorítással, nem hivatkozhat arra, hogy átmeneti jelenségről van szó. A közös európai jegybanknál még mindig a nullaszintű kamat van érvényben, emellett két eszközvásárlási program is fut: közülük nagyobb összegűt, amelyet a járvány miatt indítottak, már elkezdték visszavágni, és a tervek szerint a következő év első hónapjaiban teljesen meg is szűnik.

Ennyi azonban most már igencsak kevésnek mondható az infláció elleni küzdelemben, 

ugyanakkor az EKB azzal a dilemmával is szembenéz, hogy ha megemelkedik egyes tagállamok állampapírjainak a hozama, akkor az a túlzottan nagy adósságállomány miatt gondot okozhat. A konkrét problémát Olaszország jelentheti, amelynek az adóssága már a járvány előtt is majdnem kezelhetetlen mértékű volt, időközben azonban jócskán megemelkedett, többek között ezért döntött úgy az EKB, hogy a rendkívüli eszközvásárlási programban jelentős mennyiségű olasz állampapírt is vesz, így azok hozamát úgy leszorította, hogy az olasz államadósságot nagyjából egyszázalékos kamattal lehet finanszírozni.

Ha azonban minden eszközvásárlást beszüntetne az EKB, nem tudja ezt a helyzetet tovább fenntartani, márpedig 

a piac csak drágán hajlandó egy túlzottan eladósodott országot finanszírozni. 

Ha pedig megkezdődik a kamatemelési ciklus, a rövid távú finanszírozási lehetőségek is megdrágulnak, így a kérdést valamilyen módon orvosolni kell, jóllehet az olasz miniszterelnök most Mario Draghi, aki az EKB előző elnöke volt, így nála senki nem alkalmasabb arra, hogy az előző munkahelyével együttműködve megoldást próbáljanak találni a helyzetre.

Mindenesetre az EKB vélhetően nem fog olyan határozott lépéseket tenni az infláció ellen, mint itthon az MNB, amely már rég megkezdte a kamatemelési ciklust, csütörtökön döntést hozott a válságkezelő eszközök teljes kivezetéséről, emellett több olyan eszközt is alkalmaz, amivel heti szinten tudja kezelni a külső kockázatokat, vagyis folyamatosan reagálhat az inflációs hatások változásaira.

Borítókép: Az EKB széháza Frankfurtban. (Fotó: ARMANDO BABANI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.