Nem tud fizetni az Evergrande, de nem okoz dominóhatást

A múlt héten nem tudott kamatot fizetni kötvényeseinek az Evergrande kínai óriás ingatlanfejlesztő cég, így technikailag fizetésképtelenné vált. Csődeljárást vagy felszámolást azonban nem sürgetnek a hitelezők, és nem is lenne könnyű dolguk.

Fellegi Tamás Péter
2021. 12. 13. 6:42
null
Sanghaj, 2021. szeptember 22. Férfi halad el az Evergrande Center logója alatt az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport épületének bejáratánál Sanghajban 2021. szeptember 21-én. Jelentések szerint az Evergrande-nek több mint 300 milliárd dollárnyi adóssága van. MTI/EPA/Alex Plavevski Fotó: Alex Plavevski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok óta tudni lehet, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd a kínai ingatlanos cég, amelynek összesen mintegy háromszázmilliárd dolláros adóssága van, ebből 19 milliárd az Egyesült Államokban kibocsátott kötvényekben. A problémákat részben a kínai ingatlanpiac túlfűtöttsége, részben a hatóságoknak az ingatlanpiacot is szabályozó lépései váltották ki, eddig azonban sikerült elkerülni azt, hogy csődeseménynek minősülő helyzet álljon elő. A múlt hétfőig a cég még mindent megtett, hogy teljesítse kötelezettségeit, kedden és csütörtökön azonban már egy-egy kamatfizetést elmulasztott, így csütörtökön a Fitch Ratings jelezte, hogy 

technikailag fizetésképtelennek minősül a cég. 

A másik két nagy hitelminősítő, az S&P és a Moody's nem reagált a CNBC megkeresésére az ügyben.

Ilyen esetben a cégek csődvédelmet szoktak kérni, hogy rendezhessék helyzetüket, átstrukturálhassák adósságukat, megegyezhessenek főbb hitelezőikkel. Erre azonban nem került eddig sor az Evergrande esetében, és ezt egyelőre nem is sürgetik a hitelezők, bízva, hogy a költséges eljárás nélkül is előbb-utóbb pénzükhöz juthatnak. Persze egy kínai csődeljárás nem ugyanaz, mint ami egy demokratikus piacgazdaságban zajlik, pláne, hogy az elmúlt egy évben a kínai hatóságok szokatlan szabályozásnak vetették alá a kínai cégeket, sőt egész gazdasági szektorokat. Az állam sem siet hivatalos útra terelni az ügyet, mivel ha a cég működésében zavarok keletkeznek, az visszavetheti a kínai gazdasági növekedést. Ráadásul szembe kellene nézni azzal a dilemmával, hogy az állam vagy megsegítse a céget, ami precedenst teremthet, vagy hagyja elsüllyedni. Vélhetően úgy gondolják, hogy egyelőre jobb, ha a félkész építkezéseket befejezik, ha a befektetők hajlandók türelmesen várakozni.

A cég hitelezőinek nagy része gazdag magánszemély, ami annyiból előnyös, hogy 

a fizetésképtelenség nem vált ki dominóhatást. 

Ha különféle alapok lennének a hitelezők, az ott hiányzó pénzt esetleg más értékpapírok eladásából kellene pótolni, ami több alap egyidejű eladásai esetén dominóhatást okozhatna. Másrészt a befektetők ilyenkor gyakran megrémülnek, és az érintett alapokból kivonják a pénzeiket, ezzel még nagyobb eladási, likvidálási hullámra kényszerítve azokat, ami gyakran a részvénypiac összeomlásához vezet rövid távon.

A befektetők és a hitelminősítők türelmét erősíti, hogy a kínai állam jelezte: erőfeszítéseket tesznek a cég helyzetének rendezése érdekében. Ennek pontos tartalma nem ismert, de ez akár még átmeneti kölcsönöket is jelenthet, ami lehetővé tenné a rövid távú kötelezettségek teljesítését. Ugyanakkor maga a cég is jelezte már december 3-án, hogy a tengerentúli befektetőkkel hajlana az egyeztetésre az adósságok átstrukturálása ügyében. Egyúttal a cég székhelye szerinti tartományi kormányzó is elmondta, hogy találkozott a vállalat vezetésével, és kiküldött egy tanácsadói csoportot a társasághoz, hogy felügyeljék a helyzet kezelését. Maga a kínai jegybankelnök is megszólalt a kérdésben, és közölte, hogy az Evergrande helyzete komoly esemény, amelyet a piac szabályai és törvényei szerint kell kezelni.

Kérdés, hogy ez alatt mit értett: alapesetben a legtöbb országban ez a csődeljárás megindítását jelentette volna, csődvédelemhez juttatva a céget, hogy időt kapjon a hitelezőkkel való megegyezésre, és ha ez kudarcot vall, akkor indul a felszámolási eljárás. A jegybankelnök szavai vélhetően inkább azt sugallták, hogy 

hivatalos eljárás nélkül próbáljanak meg a résztvevők megoldást találni, azaz úgy megkísérelni az adósság átrendezését, hogy közben semelyik jogosult hitelező nem indít bírósági eljárást a céggel szemben.

Borítókép: Az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport épületének bejárata Sanghajban 2021. (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.