Timmermans a klímapénzekkel szorongatná meg a lengyeleket

A klímakérdés dominálhatja az országvezetők jövő heti uniós csúcsértekezletét. Frans Timmermans, az EU zöldbiztosa a minap szorgalmazta, hogy az uniós klímacélok terhét kompenzáló pénzügyi alapból csak a jogállamiságot tiszteletben tartó tagállamoknak járjon pénz.

2021. 12. 09. 15:46
European Commission First Vice-President Timmermans delivers a speech during a debate on the Future of Europe at the European Parliament in Strasbourg
EU-NETHERLANDS/ Fotó: Vincent Kessler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli Politico lap rendezvényén járt szerda este Frans Timmermans, a zöldátmenet levezénylésével megbízott holland uniós biztos, aki ismét pár keresetlen szóval illette Lengyelországot, s azt a véleményét sem rejtette véka alá, hogy a jogállamisági vitának a zöldpénzek osztogatásába is be kell gyűrűznie. A bizottsági alelnök az eseményen a Fit for 55 nevű klímavédelmi csomaggal kapcsolatban a Szociális Klíma Alapot emlegette fel: a tervek szerint több mint hetvenmilliárd eurós alap célja, hogy az uniós klímacélok jelentős pénzügyi terheinek egy részét kompenzálja a sérülékeny állampolgárok és vállalkozások esetében. Timmermans meglátása szerint mindenesetre elképzelhető, hogy a pénzesőből a bizottság szerint jogállamisági gondokkal küzdő tagországok nem a tervezett mértékben részesülnek. – Néha ki kell mondanunk, hogy ennyi és ne tovább. Csak így értheti meg mindenki, hogy az Európai Unió a jogállamiság tiszteletben tartása nélkül nem működőképes – vélekedett a baloldali politikus, aki szerint

Lengyelországgal kapcsolatban a bizottsági álláspont mindig világos volt, a jogállamiság tiszteletét várják az országtól. 

(Emlékezetes, Frans Timmermans az előző bizottsági ciklusban a jogállamisági ügyekért felelt, az ő irányítása alatt indult a Lengyelországgal szembeni, hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárás – a szerk.)

Nincs zöld jelzés idén

A holland a zöldalap kifizetéseiről szólva a helyreállítási pénzekkel vont párhuzamot, s emlékeztetett rá, hogy a lengyel és magyar terveket – épp politikai okokból – ez idáig nem fogadta el az Európai Bizottság (EB). Valdis Dombrovskis, a testület kereskedelempolitikáért felelős alelnöke a héten, a tagállami pénzügyminiszterek tanácskozását követően jelentette ki: kevés esélyt lát rá, hogy a bizottság még az idén zöld jelzést ad a budapesti és varsói dokumentumoknak. Az EB e sorok írásakor a magyar, a lengyel, a bolgár és a svéd tervet nem fogadta el, Hollandiától pedig helyreállítási tervet sem kapott. A testület pedig már megkezdte a tizenhárom százalékos előlegek folyósítását is: eddig tizennyolc ország összesen 54,2 milliárd euró értékben kapott pénzt a járvány utáni gazdasági talpra állásra. Magyarországnak idei megállapodás esetén a neki járó 2511 milliárd forintos programcsomagból összesen 326 milliárd forint járt volna 2021-ben, 

ám az összeg így sem vész el: a magyar tervben foglalt vállalások teljesítése esetén később is lehívható lesz. 

Az Európai Parlament egyébként a jövő héten vitát tart a helyreállítási programok állásáról, a tagországok állam- és kormányfői pedig Brüsszelben tartják utolsó idei egyeztetésüket, ahol a koronavírus-járvány és a Timmermans által emlegetett zöldátmenet, a rezsikérdés is terítékre kerül. 

Morawiecki: Ez zsarolás!

Szinte borítékolható, hogy az energiaválság ügye lesz a csúcsértekezlet legvitásabb pontja. A magyar álláspont ismert a nagy ívű klímacsomaggal kapcsolatosan: a kormány szerint vörös vonal, hogy Brüsszel a Fit for 55 égisze alatt az uniós kvótakereskedelmet kiterjesztené a közlekedésre és a lakóingatlanokra. Orbán Viktor a legutóbbi uniós csúcstalálkozón egyenesen úgy fogalmazott:

 Amit Timmermansék csinálnak, az megöli az európai középosztályt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is élesen bírálta a holland zöldbiztost és terveit. A kormányfő nemrég az ENSZ skóciai klímakonferenciáján nyomatékosította: Közép-Európa teljesen más helyzetből indul neki a klímaharcnak, mint az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa gazdag országai. Mint fogalmazott, az uniós források elvételére irányuló törekvések azt eredményezhetik, hogy a politikai zsarolás dominálja majd a zöldátmenetet. 

Borítókép: Frans Timmermans felszólal az Európai Parlamentben (Fotó: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.