Történelmi mélyponton a román sertéstenyésztés

Igencsak kérdéses, hogy lesz-e elég levágandó disznó karácsonyra a romániai háztáji gazdaságokban. Az afrikai sertéspestis kórokozója ugyanis elsősorban a reprodukciós tenyészállományban tett kárt. Az illegális viszonteladókra a közösségi portálokon is vadásznak a hatóságok.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2021. 12. 10. 6:44
null
2021.04.23. Sertéstelep bővítés elleni lakossági aláírásgyűjtés indult Mátyásdombom. Varga József a Kabóka Kft tulajdonosa beszélt a tervezett fejlesztésekről. Mátyásdomb. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap. Fotó: Nagy Norbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy és fél éve gyakorlatilag eredménytelenül küzdenek Romániában az afrikai sertéspestis ellen. Az állatállomány jelentős mértékben csökkent, az asztalra kerülő disznóhús 80-85 százaléka ma már importból származik – vagy a húszezer illegális kereskedőtől. 

Szakemberek szerint történelmi mélypontra került a román sertéstenyésztés. A vész több száz farmon pusztít, és csak keveseknek sikerülhet a talpon maradás. Az országos állomány 2021 közepére 3,54 millió egyedre apadt – 2006-ban még 6,8 milliót jegyeztek –, tizenöt esztendő alatt csaknem 48 százalékos volt a fogyatkozás, az utóbbi tíz évben pedig harmincszázalékos. Az afrikai sertéspestis vírusa 2017 közepén került az országba, azóta 4358 gócpontban pusztított. A két évvel ezelőtti 1728-as gócszám tavaly ugyan 1063-ra csökkent, idén novemberben viszont ismét 1567-et jegyeztek. Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság szerint jelenleg minimum ötszáz aktív gócpont van az országban. Legalább 700 ezer állatot pusztítottak el, a hatóságok becslése szerint több mint 600 millió eurós a kár, de a hústermelők egyesülete a kétmilliárdos veszteséget sem tartja túlzásnak. Szerintük a termelők közvetlenül egymilliárdos kárt szenvedtek, ehhez adódik a külkereskedelmi mérleg hiányában megmutatkozó további egymilliárd euró. 

A sertéstenyésztő telepeken kilátástalannak tűnik a helyzet, volt olyan gazdaság, ahol a hatóságok ötvenezer állatot semmisítettek meg. Egyetlen hónap alatt – augusztushoz képest szeptemberben – 86 százalékkal csökkent a levágott disznók száma, és nyolcvanszázalékos volt a visszaesés a tavalyi kilencedik hónappal való összehasonlításban is. 

Ezek után igazi bravúr jó áron élő sertést találni karácsonyra. A kereslet nyomán viszont egyre több az illegális kereskedő, akik ellenőrizetlen vagy fertőzött tenyészetekből származó állatokat értékesítenek. Mintegy 20 ezer viszonteladó próbál „feketén” sertést árusítani, és ezzel hatalmas mértékben hozzájárul a vírus terjedéséhez. A sertéspestises állat húsa ugyan nem veszélyes az emberre, a nem hőkezelt termékek révén azonban nagy távolságra elhurcolható a kórokozó. Így jöhetnek létre új gócok mind a házisertés-, mind pedig a vaddisznóállományban, mivel a fertőzött hús rendkívül ellenálló, lefagyasztva évekig, sózott, szárított húskészítményekben 140 napig, talajban kétszáz napig is fertőzőképes marad.

Az illegális kereskedelem visszaszorítása érdekében nagyszabású akciót indított a szakhatóság. A leghatékonyabb leleplezési módszernek az bizonyul, ha az ellenőrök inkognitóban lépnek kapcsolatba a viszonteladókkal, világhálós közösségi oldalakon, különböző hirdetési portálokon keresik meg az üzéreket. 

Az igazi megoldást természetesen a megfelelő jogszabály megalkotása és alkalmazása jelentené. A piaci szereplők és az illetékes szervek már régóta szorgalmazzák egy „sertéstörvény” kidolgozását az illegális kereskedelem megfékezésére. 

Az előző kormány májusban közvitára bocsátotta a jogszabálytervezetet, több módosítási javaslat is érkezett, ám az őszi kormányválság, no meg a tervezett változtatások sok érdeket sértő jellege egyelőre késlelteti a törvény elfogadását. Az eredeti változatban korlátozták volna a háztájiban nevelhető sertések számát, ám ez ellen élénken tiltakoztak a gazdák, így a passzus azóta kikerült a tervezetből. A pillanatnyi állás szerint ha valaki előzetes állatorvosi engedéllyel a saját udvarában vág disznót, a húst meg kizárólag a családjával fogyasztja el, azt nem tekintik kockázatnak. A képviselőház napirendjén lévő tervezet szigorítaná az állattartás feltételeit, a higiéniai és etetési szabályokat, ám egyelőre ez is megosztja a közvéleményt. Egy dologban viszont majdnem mindenki egyetért: disznóvágás nélkül nem az igazi a karácsony.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Nagy Norbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.