A sertéságazat segítésére szólítják fel Brüsszelt a tagállamok

Az Európai Bizottság eddig nem tett lépéseket a sertéságazat összeomlásának megakadályozására.

Nagy Kristóf
2021. 11. 11. 14:00
null
2021.04.23. Sertéstelep bővítés elleni lakossági aláírásgyűjtés indult Mátyásdombom. Varga József a Kabóka Kft tulajdonosa beszélt a tervezett fejlesztésekről. Mátyásdomb. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap. Fotó: Nagy Norbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy ország kér uniós beavatkozást a sertésszektor összeomlásának elkerülése érdekében, Magyarország továbbra is kiáll Brüsszelben a sertéstartó gazdák mellett – jelentette ki csütörtökön Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az utóbbi időben drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak, valamint a koronavírus-világjárvány és az afrikai sertéspestisjárvány tartósan káros hatásai miatt a gazdák kettős nehézséggel néznek szembe. Az alacsony átvételi árak mellett rövid idő alatt meredeken nőttek a terheik. 

A folyamatosan dráguló alapanyagok költségeit a fogyasztói árakban nem lehet rövid távon maradéktalanul érvényesíteni, ezért jelentős veszteségeket szenvednek el az ágazat szereplői. 

Nagy István kiemelte, a kormány ebben az évben már 4,4 milliárd forinttal megemelte az állatjóléti és állattenyésztési támogatások kifizetésére fordítható keretet, hogy enyhítse az érintettek nehézségeit. Ezen felül az Agrárminisztérium 800 millió forintnyi támogatás előrehozott kifizetéséről döntött a gazdák likviditásának elősegítésére.

A nehézségek orvoslása európai szintű megoldásokat kíván, hasonlóan az orosz embargó után kialakult helyzethez. Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Tanács októberi ülésén Nagy István – több más tagállammal együtt – felszólította az Európai Bizottságot, hogy hozzon azonnali válságintézkedéseket a nehézségek további elmélyülésének megakadályozására. 

Az Európai Bizottság azonban mindeddig nem reagált a kezdeményezésre. A miniszter ezért a soron következő novemberi ülésen a sertéságazat nehézségeinek kezelése érdekében a belga, bolgár, ciprusi, cseh, észt, francia, görög, horvát, lengyel lett, litván, osztrák és szlovák delegációkkal együtt újra kezdeményezi, hogy Brüsszel azonnal cselekedjen az ágazat rendkívüli támogatása érdekében. 

Az uniós szabályozás alapján a bizottságnak van felhatalmazása arra, hogy súlyos piaci zavarok esetén rendkívüli lépéseket tegyen a kialakult helyzet kezelésére 

– hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

Korábban írtuk: Brüsszel nem segít a válságba jutott állattartókon. Ezzel szemben jelentős összeggel, kétmillió euróval, vagyis mintegy 700 millió forinttal támogatja két holland vállalat közös projektjét, amelynek célja, hogy a laboratóriumban előállított húst minél előbb nagy tételben és olcsón piacra lehessen dobni.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Nagy Norbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.