Új állás feledtetheti a járványt a munkavállalóval

Az elemzők globális felmondási hullámra számítanak a következő hónapokban.

Nagy Kristóf
2021. 12. 22. 10:10
Confident female job applicant shaking hand of hr recruiting manager
Confident female job applicant shaking hand of hr recruiting manager
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte munkahelyváltási, felmondási hullám várható a koronavírus-világjárvány enyhülésének időszakában. A folyamat várhatóan a következő hat hónapban lesz a leglátványosabb. A nemzetközi felmérések szerint a világ legfejlettebb országaiban a dolgozók negyven százaléka fontolgatja komolyabban, hogy új munkahely után néz vagy másik ágazatban kíván elhelyezkedni. 

Ezzel a folyamattal már a munkáltatók átlagosan hatvan százaléka számol. 

Magyarországon is megfigyelhető az önkéntes fluktuáció, noha kevésbé látványos.

A munkahelyváltást a legtöbb esetben azok a dolgozók mérlegelik, akiknek akár több hónapig jelentős jövedelemcsökkenést kellett elviselniük, 

mert munkahelyüket részben vagy egészben érintették a járványkezelés miatt elrendelt lezárások, korlátozások. A váltást motiválhatja a biztonság mellett az otthoni munkavégzés iránti igény is.

Idehaza a foglalkoztatottak elsősorban az anyagi biztonságot mérlegelik. Akiknek stabil az állásuk, azok jellemzően nem gondolkoznak a munkahelyváltáson. A fizetés továbbra is sorsdöntő tényező, de a rugalmas munkavégzés iránti igény is alapvető dolgozói követelménnyé vált.

Nem jár mindig a végkielégítés

A munkaviszony megszüntetésével csak bizonyos esetekben jár a végkielégítés. 

Alapfeltétele a foglalkoztatónál eltöltött legalább három év munkaviszony. 

Végkielégítés csak akkor jár szabályos munkavállalói felmondáskor, ha az azonnali hatályú és jogszerű. Ilyen eset például, ha a munkavállalót atrocitás, hátrányos megkülönböztetés éri a munkahelyén, akadályozzák a munka elvégzését. Ha a munkáltató mond fel – legalább három év után –, jár a végkielégítés, ha nem a dolgozó magatartása vagy munkavégzésének minősége indokolja a lépést. Ha a munkaviszony közös megegyezéssel szűnik meg, végkielégítés nem jár, ha a felek erről külön nem egyeznek meg. Nem jár a végkielégítés, ha a munkavállaló nyugdíj mellett dolgozott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.