Közös ügy a tehetségek támogatása

A mentorálás és a szakmai programok biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország bármely pontján fellelhető fiatalok tehetsége érvényesülni, hasznosulni tudjon úgy saját maguknak, mint a társadalomnak. Ebben a Nemzeti tehetségprogram is támogatást nyújt, a pénzügyi forrást pedig bárki bővítheti saját személyi jövedelemadója egy százalékának átirányításával.

2022. 01. 02. 6:55
Fotó: Teknos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran a tehetség nem elég a sikerhez és a karrier elindításához; egyszerre több tényező szerencsés együttállása szükséges ahhoz, hogy ne kallódjon el. A tehetséggondozás a családban és a köznevelésben kezdődik, ahol viszont nem mindig áll rendelkezésre minden eszköz ahhoz, hogy a fiatal kiteljesedjen. Elengedhetetlen az e téren gyakorlattal rendelkező szervezetek, alapítványok és az állam szerepvállalása is. Cikkünkben az utóbbit, a Nemzeti tehetségprogram által tett erőfeszítéseket és eredményeket mutatjuk be.

Konszenzus a jövő generációért

Ötpárti konszenzussal, még 2008-ban döntött az Országgyűlés az esélyjavító, társadalomépítő stratégiai szintű program elfogadásáról és végrehajtásáról, húsz évre határozva meg a kiemelt feladatokat a tehetségsegítésben és a tehetséggondozásban. A parlament a határozattal elkötelezettségét fejezte ki a tehetséges gyermekek, fiatalok hosszú távú segítésére, folyamatos fejlesztésére, valamint kiszámítható támogatására – áll a program honlapján. A stratégiai célkitűzéseket húszéves időkeretben (­2008–2028 között), kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósítják meg.

E feladatot kiemelten az állami tulajdonú Nemzeti tehetségközpont hajtja végre. Elsődleges feladata a fiatal tehetségek felismerésének segítése és a tehetségek gondozása, de emellett közösségépítő és mentoráló szerepet is vállal, kutatásokat végez, szakmai programokat valósít meg.

A központ szolgáltatását eddig több tízezer fiatal tehetség és az őket támogató szakemberek vehették igénybe számos képzésen, programon keresztül.

Az országban 39 úgynevezett Minősített tehetséggondozó műhely működik, a tehetséggondozásban csaknem 155 munkatárs, közöttük pedagógusok, mentorok, képzési szakemberek vesznek részt.

Értékek és hagyományok

A Nemzeti tehetségprogram általános alapelvként a tehetségek segítésének alapvető normái és követelményei között az értékek, hagyományok és a sokszínűség megőrzését, a hozzáférés esélyeinek egyenlőségét, a folyamatosság és átjárhatóság biztosítását határozta meg.

 Emellett megköveteli az önfejlesztést, a tehetséges fiatalok iránti fokozott társadalmi felelősségvállalást és a tehetségsegítők megbecsülését.

A programba minden évben pályázat útján lehet bekerülni. A pályázatok lebonyolításában az Emberi Erőforrások Minisztériumával az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) nevű szervezet vesz részt, honlapján teszi közzé a felhívásokat és az azokkal kapcsolatos információkat. A pályázatokra általában a köznevelésben és felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban részt vevők széles köre nyújthat be támogatási igényt, többek között köznevelési intézmények, felsőoktatási intézmények, illetve azok karai, egyesületek, alapítványok, közalapítványok, tehetségsegítő tanácsok.

A programok pénzügyi forrását 2009 óta a Nemzeti Tehetség Alap kezeli hazai és uniós forrásokból. A hazai források nagy részét a program végrehajtását szolgáló kiemelt költségvetési előirányzat biztosítja 2010 óta. Az alapot jelenleg szabályozó 2015-ös kormányrendelet értelmében pedig a pénzügyi forrást a központi költségvetés mellett természetes és jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek pénzbeli vagy természetbeni hozzájárulásai, adományai is biztosítják.

Ha adózik, segíthet

A hazai költségvetésben rendelkezésre álló forrás alapját az egyszázalékos adófelajánlások adják, amelyet a kormány 2015 óta minden évben kiegészít. Az összegek tehát annál nagyobbak lesznek, minél többen ajánlják fel a személyi jövedelemadójuk második átirányítható egy százalékát a fiatalok tehetséggondozását segítő programnak.

Az adóbevallás során bárki nyilatkozhat úgy, hogy adója második egy százalékát a Nemzeti tehetségprogramnak ajánlja fel (1823-as technikai számmal), felkarolva a tehetséges fiatalok támogatását. Az ily módon felajánlott összeg a kezdeti 400 millió forintról 2019-re meghaladta a 1,4 milliárd forintot, jövőre az összeg a kormány kiegészítésével eléri a mintegy 4,4 milliárd forintot.

Az Európai Unió operatív programjaiban is rendelkezésre áll a célra fordítható pénzügyi forrás. A területi egyenlőtlenségek figyelembevételével működik a Tehetségek Magyarországa nevű program, amelynek összege megközelíti a 6,07 milliárd forintot. Ez a program csak a konvergenciarégiókra terjed ki, ezért annak érdekében, hogy az ország minden pontján elérhetők legyenek a szolgáltatások, a Közép-Magyarország régióban hazai forrás biztosítja az úgynevezett tükörprogramokat.

A 2021-es forrás terhére összesen 25 pályázati felhívás jelent meg, amelyekre 2496 pályázat érkezett be 7,5 milliárd forint igényelt összegben. Az elbírálás után 1351 pályázó részesült csaknem 3,4 milliárd forint támogatásban. Az idén a Nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjra 363 millió forint állt rendelkezésre, amiből 644 kiemelkedően tehetséges fiatalt segítettek.

A 13 éve futó programban összesen 27 milliárd forint értékben jutott ösztöndíjhoz 4100 fiatal és támogatáshoz 17 ezer szervezet. 

Borítókép: Nem hagyhatjuk elkallódni a tálentumot (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.