Pontosabb lesz a háztáji áramelőállítás

2022. 01. 16. 8:18
20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változnak a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia kötelező átvételi (kát) és metár típusú támogatási rendszereinek szabályai. Egyúttal lehetővé teszi a jogalkotó, hogy márciustól a káttermelők – vagyis jellemzően legnagyobb részt a háztartási méretű erőművek – új eszközökkel csökkentsék a tervezett termeléstől, vagyis a termelési menetrendtől való eltérésüket.

Erre azért van szükség, mert éppen a kátmérlegkör a menetrendtől való eltérések egyik legjelentősebb okozója, a kiegyenlítés egyre emelkedő költségeit pedig a hazai kereskedők, ipari fogyasztók, rajtuk keresztül pedig a lakosság is megfizeti.

Vagyis az új szabályok az egész villamosenergia-rendszer szintjén is jelentős költségcsökkenést hozhatnak, hiszen a kiszámíthatóbb termelés nyomán a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányítóra (Mavir) kevesebb kiegyenlítőmunka hárul. Erről korábban lapunknak is beszélt a Mavir rendszerirányítás- és piacműködtetés-fejlesztési igazgatója, Kiss Evelin.

– Bárhogyan is avatkozunk a rendszerbe az új kihívások kezelésekor, hosszú távon fenntartható módon kell tennünk. Ám az egyre magasabb szabályozási és kiegyenlítő-energiaköltségek a hazai kereskedői körnek és azon keresztül az ipari fogyasztóknak okoznak többletkiadást – mondta az igazgató. Szerinte a megújulóalapon termelőknek szabályozhatónak is kell lenniük.

Hiszen azt keresi a hazai villamosenergia-rendszer, hogy a passzív szereplők aktívakká váljanak, igazodjanak a rendszerhez, hogy ne az alkalmazkodjon hozzájuk.

– Az időjárásfüggés miatt alapvetően azt kérhetjük tőlük, hogy termeljenek, amennyit csak tudnak, hiszen zöldenergiára szükség van, de ha úgy adódik, akkor leszabályozást is kérhessünk – jelezte az új kritériumokat Kiss Evelin. Az új jogszabályok pedig ebbe az irányba mutatnak, egyúttal segítve a termelőket abban, hogy úgy váljanak rugalmasabbá, hogy ne kelljen hatalmas beruházásokba, például nagy teljesítményű akkumulátorok vásárlásába fogniuk.

Az úgynevezett önálló kiegyenlítő menedzsment részeként ugyanis a káttermelők vagy a termelők által önkéntesen alkotott menetrendcsoportok a termelési menetrend véglegesítése után is kereskedhetnek más mérlegkörökkel. Emellett a termelés negyedórájában a kát-mérlegkörön kívüli más nevesített rendszerhasználókat (például villamosenergia-tárolót, termelőegységet) is igénybe vehetnek a menetrendtől való eltérésük csökkentése érdekében. A rendeletmódosítás ösztönzi a káttermelőket arra is, hogy termelési rugalmasságukat felajánlják a Mavirnak vagy a hálózati szolgáltatóknak, és aktív szerepet vállaljanak a rendszer egyensúlyának megőrzésében. A jogszabályi változásokra tekintettel a MEKH aktualizálta a honlapján közzétett kát- és metár-tájékoztatókat.

Több energiára volt szükség Tavaly októberben hét százalékkal nőtt a földgáz és 1,2 százalékkal a villamosenergia-felhasználás a MEKH jelentése szerint Magyarországon, éves összehasonlításban. A földgáz belföldi felhasználása így 32,705 PJ volt, az összes villamosenergia-felhasználás pedig 4084 GWh. Az októberi bruttó villamosenergia-termelés három százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. A megtermelt 3041 GWh 43,1 százaléka volt nukleáris eredetű, 27 százalékát biztosította földgáz, 9,1 százalékát szén- és széntermékek, 19,6 százalékát megújuló energia és 0,9 százaléka egyéb forrásból származott. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége a megelőző év azonos hónapjához képest 28 százalékkal volt magasabb. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 13 százalékkal, a fosszilisalapú hárommal csökkent 2020 októberéhez képest. A naperőművek által termelt villamos energia aránya a teljes bruttó termelésben 11 százalék volt. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 56,3 százalékát nap, 25,4 százalékát biomassza, 9,6 százalékát szél, négy százalékát biogáz, 2,3 százalékát víz és 2,3 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította.Borítókép: Ideje a legkisebbeknek is aktívvá válniuk (Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.