időjárás 23°C Róbert 2023. június 7.
logo
A lerakókban elhelyezett műszaki cikkek terhelik a környezetet és az egészséget

Érdemes visszavinni az e-hulladékot

Somogyi Orsolya
2022.02.28. 06:30
Érdemes visszavinni az e-hulladékot

Évről évre világszerte rekordmennyiségű elektronikai, azaz e-hulladék keletkezik. A kidobott berendezések tovább növelik a már így is rendkívüli mértékű környezeti terhelést – a bennük található mérgező anyagok miatt egyúttal kiemelt veszélyt jelentenek a természetre és az egészségünkre, pedig fontos és értékes alkotóelemeik révén az elektronikai hulladék jelentős része hasznosítható.

A robbanásszerű technológiai fejlődés és a jelenlegi fogyasztói szokások eredményeként egyre rövidebb a megvásárolt termékek, egyebek mellett az elektromos és elektronikai eszközök életciklusa, így azok minden eddiginél hamarabb válnak elektronikai hulladékká. Szakértők számításai alapján 

2019-ben világszerte 53,6 millió tonna e-hulladék keletkezett, ami az öt évvel korábbinál 21 százalékkal nagyobb mennyiség, de 2030-ra 74 millió tonnára emelkedhet.

Bár a berendezések egyes értékes összetevői révén ez a hulladéktípus is hasznosítható, legnagyobb hányada mégis a lerakókban végzi.

– A hulladék eredményes kezelése, köztük a szelektív hulladékgyűjtés mindannyiunk közös érdeke és feladata, hasznosításukkal ugyanis hozzájárulhatunk ahhoz, hogy másodlagos nyersanyagként vagy energiaforrásként születhessenek újjá. Ezáltal is csökkenthetjük azt a hulladékmennyiséget, amelyet jelenleg világszerte lerakókban ártalmatlanítunk. A szelektív hulladékgyűjtés azonban többet jelent a papír és a műanyag leválasztásánál. Egészségünk és környezetünk, Földünk jövőjének védelmében jó, ha szintén külön gyűjtjük a fémet, az üveget és a textilt, valamint a zöld-, az elektronikai és a veszélyes hulladékokat – például a használt étolajat, a kiégett izzókat és a lemerült elemeket – mondta el lapunknak Agatics Roland, a Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit (DTKH) Kft. ügyvezetője.

Bőséges maradhat a bolti kínálat

Az élelmiszermentés kötelezettsége miatt nincs ok a pánikra a cégek körében, és a vásárlókat sem érdemes áruhiánnyal riogatni.

Az elektromos és elektronikai eszközök több alapvető építőelemből – egyebek mellett áramköri kártyákból, kábelekből és vezetékekből, akkumulátorokból és elemekből – állnak, az alkatrészek többsége pedig néhány nehézfémet – higanyt, ólmot, krómot – és halogénezett anyagokat tartalmaz. A hulladékgazdálkodási szakember kiemelte, hogy az e-hulladékok közül a veszélyesnek minősülők kimagasló kockázatot jelentenek a természetre és az egészségünkre a bennük található káros és mérgező vegyi anyagok miatt.

 Megfelelő kezelés hiányában, a földbe temetve ezek kilúgozódnak, és a talajba, majd az ivóvízbe és az élelmiszerekbe jutnak.

 – Éppen ezért is különösen fontos, hogy az elektronikai hulladékot is minél nagyobb mértékben hasznosítsuk, valamint ezt követően a fennmaradó részüket környezetvédelmi követelményeket kielégítő módon ártalmatlanítsuk, és hogy utóbbiak is a lehető legkisebb arányban kerüljenek a lerakókba. Jómagam is ezen dolgozom munkatársaimmal, hiszen elkötelezett vagyok a klímavédelmi törekvések – a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság megteremtése és támogatása iránt, mindezek egyre sürgetőbb, sikeres megvalósításához szeretnék hozzájárulni – fejtette ki Agatics Roland.

A még ép, vagyis összeszerelt elektronikai hulladék egy részét, így az elektronikai cikkeket, illetve a kiégett izzókat és a lemerült elemeket számos áruház is fogadja. Emellett leadhatjuk a használaton kívülivé vált termékeket azokban a hulladékudvarokban is, amelyek engedélye ezek átvételére is kiterjed. 2021-ben a DTKH 467 245 kilogramm e-hulladékot gyűjtött be ilyen létesítményeiben.

– A behozni kívánt hulladékot munkatársaink abban az esetben tudják átvenni, amennyiben típusaik szerint szétválogatták. A hulladék átadása minden olyan lakosnak térítésmentes, aki aktív szolgáltatással rendelkezik, valamint bemutatja a vállalatok szolgáltatási területéhez tartozó településre bejegyzett lakcímkártyáját és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj befizetését igazoló bizonylatot – csekket, átutalási megbízást. Amint mindez megtörtént, a hulladék az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerül. Az NHKV Zrt. nevében megszervezzük a hulladékudvarokban tárolt veszélyes hulladék elszállítását azokba az üzemekbe, amelyekben megfele­lően kezelik, hasznosítják, illetve ártalmatlanítják – avatott be a részletekbe a hazánk második legnagyobb hulladékgazdálkodási közszolgáltatójának az élén álló szakember.

Borítókép: Használt hűtőgépet bont szét egy munkás az újonnan átadott karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központban 2014. március 18-án. Az alkatrészek többsége higanyt, ólmot és krómot tartalmaz, de a halogénezett anyagok sem ritkák (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.