Idén sem marad el a játszóterek ellenőrzése

A játszóterek biztonságos üzemeltetésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium az előző évek ellenőrzési tapasztalatai alapján, amely a napsütéses, tavasziasra fordult időben vált aktuálissá.

Magyar Nemzet
2022. 02. 11. 9:22
null
Csepel játszótér átadás, Németh Szilárd, gyerekek, család Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időjárás sok kisgyereket csalogathat ki a szabadba, biztonságuk érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság évente ellenőrzi a játszóterek üzemeltetésére vonatkozó előírások teljesülését – idézte fel a szaktárca pénteki közleményében, emlékeztetve, hogy 2011 óta a 8600 helyszínen végzett vizsgálatban átlagosan minden második mászóka, csúszda esetében állapítottak meg jogsértést. 

A riasztó adat tavaly sokat javult, amikor minden eddiginél kedvezőbb eredménnyel zárult az ellenőrzéssorozat. 

– A fogyasztóvédelmi hatóság tavaly összesen 721 játszótéren vizsgált meg közel 5400 eszközt, amelyek több mint harmadánál találtak kisebb-nagyobb problémát. A kormányhivatalok szakemberei a közterületen és köznevelési, oktatási intézményeknél működő játszótereket ellenőrizték. Emellett ellenőrizték a szállodák, éttermek, társasházak udvarán, állatkertek, vadasparkok területén, játszóházakban található eszközöket is. Az előző évben 3,7 millió forint bírságot szabtak ki – közölte Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, aki elmondta, hogy az állandó hatósági jelenlét fokozatosan rászorítja az üzemeltetőket a szabályok maradéktalan betartására. 

Hangsúlyozta, hogy a gyermekek védelmét kiemelt fontosságú feladatnak tartják, ezért idén is töretlen lendülettel folytatják az ellenőrzéseket. 

Kiemelt feladat a játszóterek fogyasztóvédelmi ellenőrzése. Fotó: Kurucz Árpád

A szabályok kapcsán felidézte, hogy a játszótéri eszközök biztonságos használatának feltételeit az üzemeltető köteles biztosítani. Ehhez a használatba vétel előtt az arra kijelölt szervezetekkel kell elvégeztetni az új hinták, mászókák, csúszdák ellenőrzését, amit később időszakosan ismételni kell.

Utóbbiak elvárt gyakoriságát a korábbi négy évhez képest 2020 nyarától három évre szigorították. Hiba esetén az üzemeltetőnek orvosolnia kell a hiányosságokat, például ki kell javítania vagy el kell bontania az eszközt. Minden lényeges történést nyilvántartásban kell rögzíteni, és dokumentumokra is szükség van, amelyek igazolják a megtett intézkedéseket. 

A fogyasztóvédelmi hatóság az összes jogszabályi előírás teljesülését következetesen ellenőrzi, és szükség esetén határozottan fellép a hiányosságok pótlása érdekében

– hangsúlyozta az államtitkár.

Tavaly azt tapasztalták az ellenőrök, hogy a használatba vétel előtti és az időszakos ellenőrzéseket a vizsgált eszközök ötödénél nem folytatták le, az eszközök biztonságos működéséről szakértő nem bizonyosodott meg. Emellett a játszóeszközök több mint negyedénél elmaradtak az adminisztratív jellegű feladatok. 

2021-ben minden negyedik helyszínen elmaradt a teljesítése annak a tavalyelőtt óta érvényes szabálynak, miszerint az üzemeltetőnek önálló táblán, jól láthatóan és tartós módon fel kell tüntetnie a nevét, a székhelyének címét, telefonszámát és elektronikus levelezési címét, továbbá az egységes európai segélyhívószámot (112). 

 

Borítókép: Játszótér Csepelen (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.