A munkáltatók harmada létszámbővítésre készül

Különösen a nagy cégek, azon belül az IT, a távközlés, valamint a kereskedelem venne fel sok új munkatársat, derült ki a ManpowerGroup előrejelzéséből.

2022. 03. 22. 9:13
null
Karcag, 2014. március 18. Használt hűtőgépet bont szét egy munkás az újonnan átadott karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központban 2014. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő negyedévben a hazai munkáltatók 32 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett Munkaerőpiaci előrejelzéséből. A cég a munkáltatók 515 fős reprezentatív mintáját kérdezte meg második negyedéves munkaerő-felvételi szándékairól. 

A munkáltatói válaszokból származtatott nettó foglalkoztatási mutató +13 százalékos átlagos értéke négy százalékponttal elmarad ugyan az előző negyedév +17 százalékos értékétől, de jelentősen magasabb az egy évvel korábbi plusz kétszázalékos szintnél.

– Kiemelkedő évkezdés követően a második negyedévre foglalkoztatási felmérésünk valamivel visszafogottabb, de továbbra is erőteljes növekedést prognosztizál – mondta a lapunkhoz eljuttatott jelentés szerint Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. – Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy a felmérés még az orosz–ukrán háború kitörése előtt zajlott. Ez a fejlemény ugyanis egyes szektorokban óvatosabb létszámtervezést eredményezhet, ami könnyen a korábbi várakozásoktól elmaradó számokban ölthet testet.

A 13 százalékos létszámbővítési mutató átlagos mérték, az egyes szektorok között jelentős különbség fedezhető fel. 

A legnagyobb felfutást (35 százalékos nettó foglalkoztatási mutatóval) az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média szektorban várják.

Szintén jelentős létszámbővülés várható a nagy- és kiskereskedelemben (30 százalék), de átlag felett bővülhet a létszám többek között az építőiparban (20), a gyártásban (18), illetve a banki, biztosítási és ingatlan szegmensben (16 százalék) is. Ugyanakkor a már a háború kitörését megelőzően is létszámcsökkentést vártak az étterem- és hotelszegmensben, valamint a nonprofit szférákban (oktatás, egészségügy, szociális munka, kormányzat).

A létszámnövelést tervező cégek aránya a nagy, 250 fő feletti cégeknél a magasabb: ebben a körben 16 százalék a nettó foglalkoztatási mutató értéke.

Cégméret szerint azonban ezúttal jelentős eltérés nincsen a foglalkoztatók között, mert még a leggyengébb értékkel bíró kategória, az 50–249 főt foglalkoztató középvállalati kör is kilencszázalékos mutatóval rendelkezik.

Borítókép: Használt háztartási gépet bont szét egy munkás (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.