Berlin mellett nyílik meg a Tesla első európai gyára

A politikusok ünnepelnek, a környezetvédők tüntetnek: ma megkezdi a termelést a Tesla első európai gyára. Elon Musk újabb sikert könyvelhet el, a hagyományos európai autóipar fellegvárában, a kontinens szívében, Berlin mellett nyitott új gyártóhelyet.

2022. 03. 22. 6:05
Construction Site Tesla Factory Berlin Brandenburg
Construction Site Tesla Factory Berlin Brandenburg Fotó: PATRICK PLEUL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdi a termelést a Tesla Gigafactory a Berlin melletti Grünheidében. A keddi nyitóeseményen részt vesz Olaf Scholz szövetségi kancellár, valamint Robert Habeck miniszter, aki a Zöldeket képviseli – értesült az Automobilwoche.de. A tervek szerint a Tesla-főnök Elon Musk személyesen adja majd át az ügyfeleknek az üzem első járműveit. 

Brandenburg tartomány március 4-én, alig több mint két évvel az építkezés megkezdése után bocsátotta ki a gyár működési engedélyét,

mintegy négyszáz kikötéssel, amelyek többek között az ivóvízzel, a levegő tisztaságával és a balesetek megelőzésével kapcsolatosak. 

Elon Musk az épülő brandenburgi üzem előtt. Fotó: DPA/Christophe Gateau

Az első európai Tesla-gyár beindításának jelentőségét nehéz túlbecsülni. A márka az elektromos autózás piacvezetője, Elon Musk a jövő járműiparának divatdiktátora. Ugyanakkor 

a hagyományos európai autóipar számára a Gigafactory megnyitása jelentős kihívást jelent,

még akkor is, ha Németország mint autóipari helyszín az utóbbi években sokat veszített a jelentőségéből. A BMW, a Daimler vagy a VW egyre több kapacitását helyezi át Kínába és USA-ba.

Elon Musk 2019 őszén jelentette be a Berlin környéki üzem megépítését, és akkor úgy tervezte, hogy a Model Y gyártása már 2021 júniusában megkezdődhet. Az a terv túlságosan ambiciózusnak bizonyult. A német bürokrácia közismerten merev, azonkívül a civil környezetvédő szervezetek elképesztően nagy aktivitást fejtettek ki az amerikai vállalkozással szemben. 

A három lakossági tájékoztató nyomán több mint 1200 beadvány született.

A beruházás kapcsán a környezetvédők és a lakosok vízhiánytól és a környezetre gyakorolt negatív következményektől tartanak. A megnyitón a Grünheidei Polgári Kezdeményezés, a Brandenburgi Természet- és Tájvédelmi Szövetség, valamint a Berlin Water Table és a Berlin-Brandenburg Water Table a gyár megnyitása ellen kívánnak demonstrálni. 

Egy utolsó taposóaknát közvetlenül a megnyitó előtt kellett elhárítani:

a Strausberg-Erkner Vízitársulat (WSE) szállítási szerződése az amerikai elektromosautó-gyártóval továbbra is érvényben marad – döntött a minap a társulási ülés. Erre azért volt szükség, mert a frankfurti közigazgatási bíróság formai okokból elutasította a Tesla-gyárat is magában foglaló eggersdorfi vízműből történő évi mintegy 3,8 millió köbméter víz szivattyúzására vonatkozó engedélyt. A WSE álláspontja szerint a bírósági ítélet megszüntette a Teslával kötött szerződés alapját, amely évi 1,8 millió köbméter víz szállításáról rendelkezik. Az állam azonban úgy döntött, hogy továbbra is teljes mértékben engedélyezi a vízkivételt, így a Gigafactory sem marad ivóvíz nélkül.

Borítókép: A Tesla Berlin mellett épült gyárának a bejárata (Fotó: DPA/Patrick Pleul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.