Külföldre készül az osztrákok többsége

Rányomja a bélyegét az ausztriai turizmusra a március elején enyhített, következetlen járványügyi szabályozás: miközben a városi utazások piaca több sebből vérzik, az osztrákok jelentős része a háborús helyzetben is a külföldi úti célok felé venné az irányt nyáron.

2022. 03. 18. 6:05
TOURISM / HOTELLERIE / SUMMER SEASON
TOURISM / HOTELLERIE / SUMMER SEASON Fotó: BARBARA GINDL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre töretlen az osztrákok néhány hete szabadjára engedett utazási kedve: a háborús helyzet ellenére sem látszik törés a külföldre szervezett utazások előfoglalásaiban, sőt vannak olyan irodák, ahol márciusban a járvány előtt jellemző, rekordszintű kereslet jelent meg – jelezte lapunknak Kovács Balázs, hazánk turizmusának korábbi ­ausztriai külképviselet-vezetője. 

A szakember az Osztrák Utazási Szövetség jelentése alapján rámutatott: a két évig tartó pandémiás időszak után ugyan az ausztriai vidéki szálláshelyek iránti érdeklődés is megnőtt, de a járványügyi szigor enyhítésére sokan inkább a klasszikus tengerparti nyaralásokra vágynak. Így a nyáron az osztrákok körében újra Görögország, Spanyolország és Olaszország lehet a sláger.
– Az ukrajnai háborúnak még nincs különösebb hatása a foglalásokra, bár ez a későbbi hónapokban jobban függhet az események alakulásától – mondta Kovács Balázs, hozzátéve, hogy egyelőre az sem visszatartó erő az osztrákok számára, hogy 

az utazási szektorban sem kerülhető el a nagyobb áremelkedés. A kiutazó turisták körében főként a repülős utakat tervezők számíthatnak komolyabb felárra a kerozin magas világpiaci ára miatt, 

ennek ellenére a légi közlekedésben is felfutott a jegyvásárlások száma.
Az osztrák légitársaság, az ­Austrian Airlines adatai szerint például már a húsvéti időszakban is többen elindulnak a távolabbi úti célok felé, amelyek közül a legnépszerűbbek a Maldív-szigetek, Mauritius, Thaiföld, míg Euró­pában Mallorca, Szicília és Ciprus, illetve a városlátogatók körében Tel-Aviv, London, Párizs, Amszterdam és Berlin szerepel előkelő helyen.

Bécs turizmusa lassabban tér magához a pandémia után. Fotó: Alex Halada

Kovács Balázs beszélt az osztrák turizmus belföldi kihívásairól is, mert noha március elejétől fellélegezhetett az ágazat a szigorítások enyhítésével, ám a városok vendégforgalma a jelek szerint nehezen tér majd vissza. 

– Míg a szabadidős turizmusra építő vidéki szálláshelyek gyorsabban visszanyerik a forgalmukat, addig a városi szálláshelyek és a rendezvénypiac gondokkal küzd. Főleg a szövetségi szabályozásnál szigorúbb járványügyi védekezést alkalmazó Bécs, ahol a vendéglátóhelyek továbbra is csak oltási vagy gyógyultsági igazolással látogathatók. Minden bizonnyal serkentőleg hatna a főváros turizmusára a következetesség – idézte az ágazati vezetők véleményét, akik szerint a helyzetet az is fokozza, hogy 

Bécsben két év alatt negyvenezer munkavállaló tűnt el a turizmusból.

Ezért minden idők legnagyobb összegű, 6,4 millió eurós marketingakcióját tervezik megvalósítani a látogatottság fellendítésére. 

Ráadásul a drámai mértékben elszabadult energiaárakra válaszul 

az első fél évben 50-60 százalékos áremeléseket tervező szállodások kongatják a vészharangot, és az energiaárak megfékezését követelik a kormányzattól azonnali árstop bevezetésével és kompenzációval.

Borítókép: A vidéki szálláshelyek visszanyerik a vendégeket (Fotó: Barbara Gindl)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.