Mosonmagyaróvárott megnyitották hazánk legnagyobb buszgyárát

Az új üzemcsarnokban csuklós buszok, később pedig elektromos hajtású járművek készülnek majd.

2022. 03. 25. 15:06
VARGA Mihály
Budapest, 2021. október 8. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán a budapesti Kempinski Hotel Corvinus szállodában 2021. október 8-án. Varga Mihály elmondta, hogy a gazdaság gyorsan vissza tudta nyerni azt a növekedési képességét, amellyel a járvány előtt rendelkezett, idén várhatóan 7-7,5 százalékkal, jövőre 5,5-6 százalékkal növekedhet a GDP. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály pénzügyminiszter részvételével avatta fel mosonmagyaróvári autóbuszgyárának harmadik ütemét a Kravtex-Kühne-csoport. 

Az új építménnyel több mint 20 ezer négyzetméteresre bővült a Kühne gépgyárban működő gyártócsarnok.

A beruházással olyan hazai tulajdonú autóbuszgyártó-kapacitás jött létre, amely akár a teljes magyar piac ellátását is lehetővé tenné. 

Fotó: Kisalföld/Huszár Gábor

Az új, két hajóból álló, közel tíz méter belmagasságú csarnokrész teljes egészében daruzott, korszerű LED-es világítással, valamint a gyártást kiszolgáló épületgépészeti berendezésekkel felszerelt. 

Az új csarnokban többek között a tavaly ősszel bemutatott csuklós modell vázának gyártása zajlik majd, amely a világ legkönnyebb, 18 méteres kategóriájú autóbusza.

A későbbiekben pedig ugyancsak itt készülhetnek a cégcsoport zérióemissziós, akkumulátor- és hidrogén energiaforrásokra épülő elektromos járművei. A csarnok energiaellátásának tervezése során szempont volt, hogy a következő években gyártásba kerülő elektromos meghajtású autóbuszok nagy teljesítményű töltése biztosított legyen. 

A Kühnében 2018 óta zajlik az 1879-ben épült, ipartörténeti jelentőségű öntöde teljes rekonstrukciója. A 2019-ben üzembe állított, modern indukciós kemence most a legmodernebb formázósorral egészülhetett ki. A technológiai szintugrásnak köszönhetően a Kühne Vasöntöde képessé vált acélöntvények és erősen ötvözött öntöttvasak előállítására. Az új technológia ismét versenyképessé teszi a mosonmagyaróvári öntészetet.

A csarnok berendezését és a gyártóeszközök telepítését követően 

2023-tól  évente ezer autóbusz vázszerkezete is készülhet majd a Kühnében és kerülhet Győrbe, ahol az összeszerelés zajlik.

A gyárfejlesztés részeként százmilliós nagyságrendű eszközparkfejlesztés is megvalósult, többek között robotcellák kezdték meg a működést. A most beszerzett három, varratkereső és varratkövető szenzorokkal felszerelt hegesztőrobot olyan munkadarabok gyártásában kap szerepet, amelyeknél a nagy pontosságú munka kulcsfontosságú. Tormássy Attila szóvivőtől megtudtuk, hogy a próbagyártások tapasztalatai kedvezők, a robotizált hegesztés bizonyos gyártmányoknál akár háromszoros termelékenységet biztosít. A beruházás több mint kétmilliárd forintból valósult meg. A Kravtex-Kühne-csoport eddigi legköltségesebb projektjéhez Magyarország kormánya mintegy 470 millió forint támogatást nyújtott.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.