Románia meghosszabbítja a rezsicsökkentést

A román kormány további egy évig korlátozza az energiaárakat a lakossági fogyasztóknak és a kisvállalkozásoknak.

Magyar Nemzet
2022. 03. 18. 18:21
Eschweiler, 2020. január 22. Gőzoszlopok törnek a magasba az RWE német energetikai konszern barnaszénnel üzemelő Weissweiler erőművének hűtőtornyaiból az észak-rajna-vesztfáliai Eschweilerben 2020. január 21-én. A német kormány tervei szerint a környezet védelme érdekében legkésőbb 2038-ig leállítanak minden szénnel működő erőművet. A németországi áramtermelés közel 40 százaléka szénerőművekből származik. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában április elsejétől további egy évig korlátozzák az energiaárakat a lakossági fogyasztók és kisvállalkozók számára, a gázszolgáltatókat tartalékolásra kötelezik, a villamosenergia-termelők többletnyereségére pedig nyolcvanszázalékos adót vetnek ki – számolt be a távirati iroda.

A román kormány pénteken elfogadott sürgősségi rendelete értelmében a villamos energiára kilowattóránként egylejes (72 forint) árplafont szabtak meg a jogi személyeknek, míg a lakossági fogyasztóknak havi száz kilowattóra fogyasztásig 0,68 lejt (49 forint), száz és háromszáz kilowattóra között pedig 0,8 lejt (57 forint) számlázhatnak a szolgáltatók kilowattóránként.

A földgáznál a lakossági fogyasztóknak 2023. március 31-ig 0,31 lejt (22 forint), míg a jogi személyeknek 0,37 lejt (27 forint) kell fizetniük minden elhasznált kilowattóráért, amennyiben a tavalyi gázfogyasztásuk nem haladta meg az ötvenezer megawattórát.

Az energiaszolgáltatók számára az állami költségvetésből térítik meg a piaci árak és a rendeletileg szabályozott fogyasztói árak közti különbözetet. A gázszolgáltatóknak saját fogyasztóik gázszükségletének legalább 30 százalékát kitevő gázmennyiséget kell tartalékba helyezniük a gáztárolókban október 31-ig a sürgősségi rendelet szerint, amelynek részleteit csütörtökön hozta nyilvánosságra honlapján az energiaügyi minisztérium.

A romániai és az offshore gáztermelők megawattóránként legfeljebb 250 lejes áron adhatják el a hazai termelésű gázt a távhőszolgáltatóknak, illetve legfeljebb 150 lejes áron (a napi fogyasztás fedezése és a tartalékolás céljából) azoknak a gázszolgáltatóknak, amelyek a háztartási fogyasztók ellátását biztosítják.

Azoknak a villamosenergia-termelőknek, amelyek megawattóránként 450 lejnél drágábban adják a villanyáramot, nyolcvanszázalékos adót kell befizetniük a többletnyereségre.

A rendelkezés a kormánypártokon belül is vitát váltott ki, mivel egyes aggodalmak szerint a rendelkezés visszafoghatja az energiatermelést egy olyan időszakban, amikor épp a növelésére lenne égető szükség. A rendelkezés támogatói szerint valójában csak egy költségvetési manőverről van szó, a villamosenergia-termelő cégek túlnyomó többsége ugyanis állami tulajdonban van, és a többletnyereség megadóztatásával a kormány valójában egyik zsebéből teszi át a pénzt a másikba, hogy a lakossági energiaszámlák kompenzálását finanszírozni tudja.

Romániában tavaly novembertől korlátozták ideiglenesen az energiaárakat, az eddigi intézkedések március végéig hatályosak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.