GVH: Ismert személyek, influenszerek ne reklámozzanak Covid-tesztet!

A Gazdasági Versenyhivatal befejezte vizsgálatát a Covid–19-antitest-gyorstesztek piacán. Számos hibát találtak a használati útmutatóknál, a kommunikációnál, illetve egyes internetes boltoknál. A versenyhatóság ezért azt javasolja a kereskedőknek, hogy kerüljék az antitest-termelődés és a védettség fennállása közötti összefüggésekre való utalásokat.

Magyar Nemzet
2022. 04. 03. 10:41
null
Budapest, 2020. december 8. Koronavírusteszt végzése közben mintát készülnek cseppenteni az antigén gyorsteszt paneljére a Budapest Fõváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Fõosztálya dolgozóinak koronavírus-szûrésén a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. a Budapest Fõváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Fõosztálya dolgozójától az intézményben, a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódott az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsõdék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat. A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertõzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzõen sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid–19-antitest-gyorstesztek hazai piacának vizsgálatáról a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) február végén döntött. A hatóság fogyasztói és versenypolitikai szempontból folytatott vizsgálatokat, különös tekintettel a használati útmutatókra, kommunikációra, valamint egyes webshopokra.

Az elemzés megállapította, hogy téves fogyasztói elképzelések is kialakulhattak: az antitest-gyorstesztek ugyanis csak az ellenanyag jelenlétét vagy hiányát mutatják ki a szervezetben, de annak mennyiségéről nem adnak tájékoztatást, miközben egyelőre nincs tudományos konszenzus arról, hogy mekkora ellenanyagszint számít védő hatásúnak. 

A gyorstesztek pozitív eredménye így nem jelenti automatikusan azt, hogy a fogyasztó védett lenne, szemben azzal, ami egyes termékkommunikációkban állításként elhangzik. Ilyen például az „ellenőrizze antitestes védettségét”, vagy „minden vakcina utáni védettség kimutatására alkalmas”.

A versenyhatóság ezért azt javasolja a kereskedőknek, hogy kerüljék az antitest-termelődés és a védettség fennállása közötti összefüggésekre való utalásokat. A hivatal emellett arra hívja fel a kereskedők figyelmét, hogy kerüljék egészségügyi szakemberek, ismert személyek, influenszerek alkalmazását az antitest-gyorstesztek reklámozásakor, mivel a termékkategória esetében ezt tiltja az ágazati szabályozás. A GVH a szakhatóságoknak pedig azt tanácsolja, hogy alakítsanak ki a járványhelyzet előrehaladtával rendelkezésre álló, a friss tudományos eredményeknek megfelelő tájékoztatókat az antitest-gyorstesztek reklámozásával kapcsolatos elvárásokról, amelyekhez a kereskedők igazodhatnak.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy egyes piaci szereplők a lakossági fogyasztók részére professzionális használatra szánt antitest-gyorsteszteket is értékesítenek, amely jogszabályba ütközik, emellett megfosztja a vásárlókat a részletes használati utasításoktól. 

Ennek felszámolásához aktív szakhatósági fellépés indokolt.

A vizsgálat eredményei alapján készült jelentéstervezetet a hatóság a saját honlapján nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta.

Borítókép: Koronavírusteszt használat közben  (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.