időjárás 18°C Róbert 2023. június 7.
logo

Hamarosan itt a viharszezon, megkezdődik a jégeső elleni védekezés

Munkatársunktól
2022.04.20. 13:00 2022.04.20. 20:14
Hamarosan itt a viharszezon, megkezdődik a jégeső elleni védekezés

Ötödik szezonját kezdte meg április 15-én az idén az Országos Jégkármérséklő Rendszer (jéger). A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített és működtetett rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. 

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer berendezései ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. 

A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le. A rendszer a kármegelőzés mellett adatszolgáltatással támogatja az agrárkár-enyhítési rendszer fejlesztéséhez szükséges elemzéseket, valamint koordinálja az együttműködést a jéger működtetésében részt vevő társszervezetekkel. 

Az előzetes számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. A jéger működéséhez az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.