Hamarosan itt a viharszezon, megkezdődik a jégeső elleni védekezés

Az Országos Jégkármérséklő Rendszer minden évben több milliárd forintnyi kárt előz meg.

Munkatársunktól
2022. 04. 20. 13:00
jégkár
Kis-Benedek György
Gyöngyös, 2017. május 15. Kis-Benedek György borász a május 13-i jégesõtõl károsodott szõlõhajtásokat mutatja Gyöngyös közelében 2017. május 15-én. Háromszázmillió forintot elérõ jégkár keletkezett a mátrai borvidéken. A jégesõ centruma Gyöngyösön volt. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötödik szezonját kezdte meg április 15-én az idén az Országos Jégkármérséklő Rendszer (jéger). A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített és működtetett rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. 

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer berendezései ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. 

A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le. A rendszer a kármegelőzés mellett adatszolgáltatással támogatja az agrárkár-enyhítési rendszer fejlesztéséhez szükséges elemzéseket, valamint koordinálja az együttműködést a jéger működtetésében részt vevő társszervezetekkel. 

Az előzetes számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. A jéger működéséhez az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.