Közös probléma az üzemanyagárak növekedése

A bioüzemanyag-szövetség osztozik a magyar kormány ellátásbiztonsággal és a növekvő energiaárakkal kapcsolatos aggodalmain.

Magyar Nemzet
2022. 04. 12. 17:40
null
Gyál, 2020. január 1. Autós tankol a Mol gyáli töltõállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétõl emelkedik a biológiai eredetû összetevõk bekeverendõ aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerû ellenõrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reagált a Magyar Bioüzemanyag-szövetség arra a kormányzati felvetésre, amely szerint az üzemanyagok árának gyors és érezhető csökkentése érdekében érdemes lenne átmenetileg felhagyni a biokomponensek (biodízel és bioetanol) bekeverésének kötelezettségével. Ahogyan arról beszámoltunk, Orbán Viktor kormányfő a parlamenti választásokat követő nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt arról, miket javasol a magyar kormány az európai energiaár-krízis megfékezésére. Ennek egyik pontja volna ez, amellyel azonnal literenként húsz-harminc forinttal mérséklődhetne az üzemanyagok ára.

Viszont mivel a bioüzemanyagok használata a fenntarthatóságot szolgálja (ezért is szól a javaslat ideiglenes időre), továbbá Magyarország esetében helyi alapanyagból, helyben készülnek az oktánszámemelő adalékok, az ágazati szereplők most piacuk megvédése mellett érveltek.

A szövetség jelezte, hogy osztozik a magyar kormány ellátásbiztonsággal és a növekvő energiaárakkal kapcsolatos aggodalmain, és a jelenlegi, rendkívüli helyzetben is kész az együttműködésre.

Felidézték: így történt ez a koronavírus-járvány alatt is, amikor a több ágazaton átívelő szinergiák kihasználása révén soron kívül és nagy mennyiségben biztosították a fertőtlenítő anyagok gyártásához szükséges etanolt.

A magyar kormány 2020. január elsejével vezette be az 95-ös üzemanyag-kategóriában az E5-ös helyett a magasabb, E10-es, vagyis a tíz százalékot nem meghaladó bioüzemanyag-tartalmú üzemanyagot. Ennek értelmében a helyben előállított biokomponenst az olajfinomítóban keverik be a fosszilis olajból készülő üzemanyagokba, és így szállítják ki azt a kúthálózatokba. Mivel a bioüzemanyagok nem kőolajból, hanem megújuló eredetű alapanyagokból készülnek, a felhasznált mennyiségük csökkenti Magyarország olajimport-függőségét.

A tavalyi belföldi benzin- és gázolajfelhasználást alapul véve éves szinten mintegy félmillió tonna kőolaj behozatala vált szükségtelenné a bioüzemanyagok használata nyomán. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben megszűnne a bioüzemanyag hazai, kötelező bekeverése, úgy a hiányzó részt kőolajjal kellene pótolni, ami közvetlenül megnövelné Magyarország kőolajimport-igényét – írta a szövetség.

Jelen helyzetben az ellátásbiztonság mellett kiemelt szerepe van az áraknak – ismerte el a szövetség, emlékeztetve arra, hogy

az elmúlt hat hónapban a kőolaj árának emelkedésével párhuzamosan rendkívüli mértékben drágultak az üzemanyagok is.

(Emiatt lépett életbe Magyarországon az üzemanyagárstop.) Ugyanebben az időszakban a hazai előállítású bioetanol árszintje stabil maradt a közlemény szerint. Emellett kiemelték, hogy az etanol és a biodízel előállítása nélkül nem keletkeznének magas hozzáadott értékű, mással nem helyettesíthető társtermékek sem. Minden tonna előállított bioüzemanyag mellett egy tonna GMO-mentes állati fehérjetakarmány is keletkezik, amely jelentős takarmánypiaci pozíció és potenciál Magyarországnak; ezzel a hazai és európai uniós fehérjeimport-függőség csökken, ami kedvező helyzetbe hozza az állattartókat és a takarmányalapanyag-felhasználókat egyaránt. Ezenkívül a biofinomítók további élelmiszer-, takarmány-, vegyi, gyógyszer- és papíripari alapanyagokat, összetevőket, alacsony ÜHG-kibocsátású metanolt, glicerint, olajat, biogázt és szerves talajjavítót is előállítanak.

Minél több terméket állít elő egy ország a határain belül saját forrásból, annál függetlenebb lesz a külső tényezőktől, és ez a megállapítás különösen igaz a hazai biofinomító iparra, ahol a hazai alapanyagokból előállított termékek széles köre és mennyisége olyan erős és állandó ágazati szinergiákat hozott létre a gazdaság különböző területei és szereplői között, amelyek szorosan függenek, de egyben kölcsönösen erősítik is egymást.

Mi lehet a megoldás? A kormány részéről az elmúlt 12 évben azt tapasztalhattuk, hogy – szem előtt tartja a magyar ipar védelmét – ösztönzi a belföldi hozzáadott érték és az export növelését csakúgy, mint az önellátásra való berendezkedést. Ezzel együtt, amikor a lakosság és a vállalatok érdekei vannak a mérleg két serpenyőjében, akkor az előbbi javára dönt, hiszen egy gazdasági krízist az üzleti szféra könnyebben kezel, mint egy-egy család vagy magánember. Jelen kérdésben a bioüzemanyag-szektor nagyobb teherbírású, mint a lakosság, vagyis a gazdasági nehézségekből átvállalhat némi részt a profitja rovására.

Borítókép: Már több mint két éve tankolhatunk környezetbarátabb üzemanyagokat (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.