Monetáris szigorításban a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednél a szokásos 25 helyett ötven bázispontos kamatemelések jöhetnek, és csaknem százmilliárd dollárt fognak visszavonni havonta az eszközvásárlási programok során a piacra bocsátott pénzből.

Fellegi Tamás Péter
2022. 04. 07. 20:43
House Oversight Committee Hears Testimony On Treasury And Federal Reserve's Pandemic Response
US-HOUSE-OVERSIGHT-COMMITTEE-HEARS-TESTIMONY-ON-TREASURY-AND-FED Fotó: POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta a Fed márciusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, és abból több olyan lényeges információt tudhatunk meg, melyet az ülés után nem kommunikáltak. A Fed márciusra fejezte be a járvány időszakában folytatott eszközvásárlási programját, melynek során óriási összeget, csaknem ötezermilliárd dollárt bocsátott fedezetlenül a piacra a már ott lévő négyezermilliárd mellé. Ez az összeg a járvány okozta gazdasági visszaesést volt hivatva tompítani, valamint a kilábalás, a gyors gazdasági növekedés elindításában volt szerepe.

Úgy tűnik azonban, hogy túl későn kezdték meg a leépítését, amikor fenntartását már nem indokolták makrogazdasági okok, ellenben a megjelenő infláció gyors felfutásához értelemszerűen hozzájárult a fedezetlen pénz. Végül tavaly ősszel a fokozatos, de viszonylag gyors kivezetés mellett döntöttek, ez márciusra be is fejeződött, és ekkor került sor az első, 25 bázispontos kamatemelésre.

A késlekedés hatásait azonban a Fed most már viszonylag gyors szigorítási programmal akarja ellensúlyozni, és ennek jegyében 

a következő kamatemelések ötven bázispontosak is lehetnek a megszokott 25 pontos helyett, 

emellett a jegyzőkönyv szerint a jegybanki fedezetlen pénz visszavonása már májusban megkezdődik, mégpedig legfeljebb havi 95 milliárd dolláros összegben. Ez jóval nagyobb, mint a 2017-ben elindított havi ötvenmilliárd dolláros szint, ami akkor heves tőzsdei áreséshez vezetett, ezért le is állították.

Kétségtelen, azóta megduplázódott a Fed mérlege, így sokkal több pénz van a piacon, és míg akkor nem volt inflációs nyomás, most rendkívül magas és egyre inkább elhúzódó inflációval kell megküzdeni, ezért indokolt a nagyobb ütem. A tervek szerint havonta maximum hatvanmilliárd dollár összegben engednének vissza állampapírokat a piacra a Fed állományából, 35 milliárd dollár értékben pedig jelzálogpapírokat. 

A vártnál nagyobb ütemű pénzvisszavonás hírére az amerikai tőzsdeindexek két százalék körüli mértékben estek, ami logikus reakció, hisz a rengeteg fedezetlen pénz volt a fő oka a tőzsdei árak rakétaszerű emelkedésének a program elindítását követő másfél évben. A jegybank elszántnak tűnik: 

elsődleges cél a magas infláció megfékezése, 

a piaci reakciók jelentősége kisebb lesz a Fed döntéseinek meghozatalakor.

Borítókép: Jerome Powell, a Fed elnöke (Fotó: Alex Wong/Getty Images/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.